Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja gnojiva
  • 29.08.2022. 18:00

Poljski Anwil ponovo pokreće proizvodnju azotnih gnojiva

Poljski proizvođač gnojiva odlučio je ipak nastaviti s proizvodnjom azotnih gnojiva. Cijena će im ovisiti o cijenama prirodnog plina koje su trenutno u padu

Foto: Anwil
  • 65
  • 4
  • 0

Poljski Anwil, podružnica rafinerije PKN Orlen, izvijestio je u ponedjeljak da ponovo pokreće proizvodnju azotnih gnojiva kako bi osigurao snabdijevanje hranom. Ovom su odlukom odustali od zatvaranja pogona zbog visokih cijena plina. 

"Kako bi se garantovalo sigurno snabdijevanje hranom i zaštitilo zdravlje građana u Poljskoj, Anwil je uprkos teškim makroekonomskim uvjetima odlučio nastaviti s proizvodnjom azotnih gnojiva te njegovog nusproizvoda, CO2", saopćila je krovna kompanija PKN.

"Činimo sve kako bi ovaj proizvod (CO2), koji se koristi u medicinskoj industriji i proizvodnji hrane, bio dostupan na poljskom tržištu", napisao je predsjednik PKN Orlen, Daniel Obajtek, na Twitteru.

"Cijena gnojiva nakon pokretanja proizvodnje bit će određena aktuelnom cijenom prirodnog plina i tržišnim uvjetima. Također, Anwil očekuje stabilizaciju situacije na tržištu plina i pronalaženje rješenja koja će podržati industriju gnojiva", stoji u saopćenju na njihovoj web stranici. 

Druge evropske kompanije smanjuju proizvodnju

Prošle je sedmice Azoty grupa, također poljski proizvođač gnojiva objavio kako smanjuje rad postrojenja na minimalnih 43 posto, a zbog rekordno visokih cijena prirodnog plina. Ističu kako su one u posljednjih šest mjeseci sa 72 EUR/MWh 22. februara porasle na 280,50 EUR/MWh koliko je zabilježeno 23. avgusta. 

Sličnu je odluku prije nekoliko dana donijela i norveška Yara, ali i druge europske kemijske tvrtke, kao što su SKW Piesteritz i BASF.

Cijene prirodnog plina u padu 

Cijene prirodnog plina trenutno su u padu, a razlog su puna evropska skladišta. No, kako piše Agrarheute, ona pokrivaju samo četvrtinu evropske potražnje. 

Danas (ponedjeljak) ujutro pale su za više od 12 posto s rekordnih 340 eura po megavat satu koliko su dosegle u petak i sada iznose manje od 300 EUR/MWh. Samo u prošloj sedmici one su na spot tržištu (tržište koje podrazumijeva sklapanje brzih, promptnih ugovora koji se izvršavaju trenutačnom isporukom i plaćanjem, op.a.) porasle za gotovo 40 posto. 

Cijene su trenutno niže od 300 EUR/MWh (Foto: Depositphotos/maxxyustas)

Ovaj je trend uslijedio nakon što je Njemačka objavila da su njena skladišta napunjena 85 posto, a očekuju da će početkom septembra dosegnuti nivo propisan za 1. oktobar. No, izgledi za zimu i dalje su vrlo neizvjesni.

Ruski Gazprom je najavio da će od srijede 31. avgusta u potpunosti prekinuti isporuke Evropi Sjevernim tokom na tri dana. Trenutno je protok kroz cjevovod već smanjen na oko 20 posto. 

Proizvodnja gnojiva: Evropa je ovisila o Rusiji - kome se sada okrenuti?

Istovremeno, Norveška, koja je sada prestigla Rusiju kao najveći snabdjevač plinom u Evropi, ograničit će svoj izvoz ovog energenta u septembru zbog radova na održavanju postrojenja za preradu. 


Tagovi

Proizvodnja gnojiva Cijena plina Dušična gnojiva Anwil Tvornica gnojiva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

61


Glasova: 27

Da 44,3%

Glasova: 24

Ne 39,3%

Glasova: 10

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete