Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje
  • 31.12.2021. 10:30

Pet poljoprivrednih udruženja traže uvođenje EU legislative u BH stočarstvo

Koliko je važno da se uzgajivači i mljekari udružuju kako bi se prilagodili EU propisima? Kako do bolje suradnje sa evropskim fondovima?

Foto: YouTube/Printscreen
  • 235
  • 19
  • 0

Brojni su problemi koji prate stočarsku i mljekarsku proizvodnju. U cilju njihovog rješava i prilagođavanja evropskim propisima u Tesliću je 17. i 18. decembra održana "Konferencija uzgajivača i njihova uloga u procesu EU integracija BIH".

Predstavnici pet Udruženja su pozvali na intenzivniju primjenu propisa EU i predstavili Inicijativu za podršku razvoju Udruženja/Udruga uzgajivača Bosne i Hercegovine.

Oni su se okupili kako bi zajednički razmotrili egzistencijalne probleme s kojima se susreću svi uzgajivači bez obzira u kom se entitetu nalazili, a zajedničkih problema je mnogo.

Važno je udruživanje i zajednički nastup

"Ako želimo ići dalje, moramo se udruživati. Naše Udruženje postoji više od 20 godina i okuplja veliki broj članova što nam daje određen kredibilitet u stvaranja boljih uslova za uzgajivače", rekao je Vladimir Usorac ispred Udruženja poljoprivrednih uzgajivača – mljekara RS.

Aleksandar Marić je istakao da je ovo prvo Udruženje u BiH koje ima elektronsku Matičnu knjigu i status organizacije kako je to u skladu sa EU normama.

Na ovom je okupljanju zaključeno da je nužno pozvati sve domaće i međunarodne institucije u Bosni i Hercegovini koje mogu pomoći domaćim proizvođačima da se koliko je moguće prije uvedu EU legislative u BH stočarstvu koje bi značajno jačale status uzgojnih organizacija te pridonijele ekonomskom osnaživanju stočara s ovih prostora.

Tarik Puljarga, predsjednik Udruženja poljoprivrednika SBK-a naveo je: "Cilj nam je bolja suradnja sa evropskim fondovima."

Kada je riječ o aktivnostima udruženja u ruralnim sredinama situacija nije nimalo pohvalna, i ako se nešto u skorije vrijeme ne uradi, u njih se neće imati ko učlaniti. U gradove uvijek neko dolazi, neko odlazi. Na sela se slabo ko vraća. Zato se moraju institucionalizovati određeni elementi civilnog djelovanja i stvoriti pozitivna atmosfera odnosa na selu, vratiti povjerenje mladim ljudima da se od rada može živjeti, a najbolje je pratiti EU.

Diplomirani inženjer agronomije Ilija Smiljanić je ispred Udruge proizvođača i prerađivača autohtonih ovčijih sireva i mesa "Pramenka" iz Mostara i vlasnik farme ovaca "Smiljanić" iz Kupresa predstavio kako treba povezati stočarstvo i agroturizam. On na nadmorskoj visini od 1150m,  ima farmu i konobu u kojoj može da ugosti 50 posjetitelja, a imaju i smještajne kapacitete. U ponudi su janjetina i prepoznatljivi sir iz mijeha.

Projekat sprovodi Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara Republike Srpske uz podršku BCSDN i finansirana od strane SIDA u okviru projekta: ”Village hub - strengthening the CSO sector in the countryside”.

Inicijativu za podršku razvoju možete preuzeti u dokumentu ispod teksta, a više informacija pogledati u videu: 


Dokumenti


Tagovi

Mljekari BCSDN SIDA Uzgajivači EU propisi Udruživanje EU legislativa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić