Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izvještaj
  • 08.08.2022. 15:00

Pale globalne cijene hrane, poskupjela samo jedna vrsta mesa

Cijene hrane na svjetskom tržištu padaju. Najviše su smanjene cijene biljnih ulja i žitarica.

Foto: Depositphotos/stokkete
  • 284
  • 18
  • 0

Indeks cijena hrane FAO za juli 2022. godine je zabilježio nagli pad. U prosjeku je iznosio 140,9 poena, što je manje za 8,6 posto u odnosu na jun. Ovo je četvrto uzastopno mjesečno umanjenje, ali i dalje je za 13,1 posto iznad svoje vrijednosti u istom mjesecu prošle godine.

Julski pad bio je najveći mjesečni gubitak vrijednosti indeksa od oktobra 2008. godine. Za to je najviše odgovoran indeks biljnih ulja i žitarica. U manjoj mjeri smanjeni su indeksi za šećer, mliječne proizvode i meso.

Oštar pad cijena biljnih ulja

U julu je indeks cijena za biljna ulja bio 171,1 bod, što je smanjenje od 19,2 posto. Ostvaren je najniži indeks u posljednjih 10 mjeseci. Ovakav oštar pad je rezultat kretanja na tržištu i manjih svjetskih cijena palminog, sojinog, repičinog i suncokretovog ulja.

Pala potražnja i za suncokretovim uljem (Foto: Depositphotos/Siewwy84)

Zbog mogućnosti izvoza palminog ulja iz Indonezije, inače vodećeg svjetskog izvoznika, već četvrti mjesec uzastopno padaju međunarodne cijene ovog ulja.

Dugotrajna usporena potražnja i prognoziranje velikih zaliha novih usjeva uslovile su smanjenje svjetske kotacije soje i uljane repice. Istovremeno je pala i potražnja za suncokretovim uljem.

Niže cijene svih žiatrica

Što se tiče žitarica i kod njih je zabilježen niži iznos od 147,3 poena u julu, ali je 16,6 posto iznad vrijednosti iz jula 2021. godine. Uočljivo je da je smanjene zahvatilo sve vrste žitarica, a najviše pšenicu. Njoj je cijena pala kao reakcija na potpisivanje sporazuma o deblokadi crnomorskih luka za 14,5 posto u julu, a svoj utjecaj su imale i žetva i sezonska dostupnost. Ipak, cijena je bila za 24,8 posto iznad vrijednosti u istom periodu lani.

Pale cijene žitarica i ulja, a što je poskupjelo?

Međunarodne cijene krupnozrnih žitarica smanjene su četvrti mjesec zaredom i to u iznosu za 11,2 posto i ostale 12,1 posto iznad vrijednosti od prije godinu dana. Svjetske cijene kukuruza su niže za 10,7 posto.

Niže cijene pšenice i kukuruza uticale su i na tržište drugih žitarica, tako su one sirka manje za 12,8 posto, a ječma 12,6 posto. Po prvi put se desio i pad cijene riže.

Pale cijene mliječnih proizvoda, mesa i šećera

Kako je saopštio FAO, cijene mliječnih proizvoda su u julu pale za 2,5 posto u odnosu na jun, što je i dalje za 25,4 posto iznad vrijednosti u julu prošle godine. Međunarodne kotacije za obrano mlijeko u prahu zabilježile su najveći pad, a slijede ga puter i punomasno mlijeko u prahu. Svjetske cijene sira ostale su stabilne, a uslovljene su potražnjom na evropskom tržištu zbog turističke sezone.

Cijene šećera dostigle najniži nivo u pet mjeseci (Foto:Depositphotos/anekoho)

Julske cijene mesa su manje za 0,5 posto u odnosu na junske i to je prvo umanjenje poslije rasta tokom šest mjeseci. Naglo su pale svjetske kotacije za ovčje meso uslijed dostupnosti ponude iz Australije. Manje cijene su zabilježene za govedinu, dok su cijene svinjetine ostale stabilne. Meso peradi je dostiglo najviše vrijednosti.

Cijene šećera su doživjele treći uzastopni pad i dostigle najniži nivo u pet mjeseci. Njihov indeks u sedmom mjesecu je manji za 3,8 posto u odnosu na jun. Osim veće proizvodnje u Brazilu, smanjenju su doprinijela i očekivanje većeg izvoza iz Indije i dobri izgledi za narednu proizvodnu sezonu.


Tagovi

FAO Cijene hrane Indeks cijena Biljna ulja Žitarice Mliječni proizvodi Meso Šećer


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete