Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Industrija krumpira
  • 22.08.2024. 10:30

Pada proizvodnja krompira u EU - krive klimatske promjene i milenijalci

Stroži propisi o pesticidima, klimatske promjene i preferencije mladih potrošača doveli su do značajnog pada proizvodnje. Pokrenuta je kampanja za modernizaciju imidža ovog ključnog sastojka evropske kuhinje

Pada proizvodnja krompira u EU - krive klimatske promjene i milenijalci
Foto: Shutterstock/PawelKacperek
  • 67
  • 26
  • 0

Strožiji propisi EU o pesticidima, radikalne promjene u evropskoj klimi i drugačije potrošačke navike među glavnim su uzrocima oštrog pada proizvodnje krompira u EU od 2000. do 2023. godine, piše Euractiv

Iako je tradicionalno ključni sastojak evropske kuhinje, od belgijskih pomfrita preko španskih tortilja de patata sve do talijanskih njoka, u posljednjem razdoblju zabilježen je pad godišnje proizvodnje od 36,7 posto. Zemlje EU sada proizvode 27,9 miliona tona manje u odnosu na 2000. godinu, prema podacima Eurostata objavljenim početkom avgusta. 

Radikalne klimatske promjene

U 2023. godini, zemlje EU-a ubrale su 48,3 miliona tona krumpira, što predstavlja povećanje u odnosu na 47,5 miliona tona iz 2022. godine, koja je bila obilježena velikom sušom. Njemačka je vodeći proizvođač s 24% ukupne proizvodnje u 2023., dok su iza nje Francuska s gotovo 18% i Nizozemska s 13,4%. Istovremeno, Rumunija (32,4%) i Poljska (25,1%) imaju najveći broj farmi iako su i dalje male u ekonomskom smislu.

"Radikalne promjene u evropskoj klimi, poput suše 2022. i prekomjernih padalina prošle jeseni i proljeća, predstavljaju ogroman izazov za naše poljoprivrednike. S pooštravanjem ograničenja pesticida u EU, oni sve teže kontroliraju štetočine i biljne bolesti", istaknula je Berta Redondo, generalna sekretarka Europatata, Evropskog udruženja za trgovinu krompirom naglasivši kako uz sve to, rastući troškovi proizvodnje, pogoršani ruskom invazijom na Ukrajinu, dodatno otežavaju situaciju. 

Cijene krompira bilježe drastičan pad

Podsjetimo, Evropska komisija je 2018. zabranila vanjsku upotrebu tri neonikotinoida (imidakloprid, tiametoksam i klotianidin) zbog njihovog štetnog djelovanja na oprašivače, a 2019. nije obnovila odobrenje za etoprofos, aktivnu tvar koja se koristi u suzbijanju žičnjaka u usjevima, zbog zabrinutosti oko toksičnosti.

"Sve to moglo bi potaknuti poljoprivrednike na uzgoj manje rizičnih usjeva",  dodala je.

Milenijalci izbjegavaju krumpir

Promjenjive navike potrošača također utječu na proizvodnju krumpira u EU-u. Mladi izbacuju ugljikohidrate iz svoje prehrane ili zamjenjuju ga "egzotičnijim" alternativama  poput kvinoje, batata ili bulgura.

"Kako bismo se suočili s tim izazovom, Europatat je 2020. pokrenuo promotivnu kampanju vrijednu 3,4 miliona eura, sufinansiranu od Evropske komisije, koja je usmjerena na milenijalce – ljude rođene između 1981. i 1996. – u Flandriji (Belgija), Francuskoj i Irskoj", objašnjava Redondo.

Kampanja, koja traje do 2025., uključuje više od 300 recepata osmišljenih za integraciju u moderne stilove života. U nju su trebale biti uključene utjecajne i slavne osobe, influenseri, na društvenim mrežama Facebook i Instagram gdje su trebali prikazati svestranost ovog povrća kako bi promijenile njegov imidž "tradicionalne hrane". 

No, pregledom IG i FG stranica kampanje potatosurprises.eu, moglo bi se zaključiti da ona nije uspješna. 


Povezana biljna vrsta

Krompir

Krompir

Sinonim: - | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krompir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Potrošačke navike Eurostat Pesticidi Europatat Ugljikohidrati Milenijalci Potatosuprises EU kampanja Proizvodnja krumpira EU krumpir


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.