Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 10.11.2023. 18:00

Pad cijena žitarica sa obje strane Atlantika

Objava USDA izvještaja, transport ukrajinskog žita kroz Evropu, vremenske prilike i kupovina žitarica su faktori koji su uticali na ovosedmične cijene

Foto: Depositphotos/Amvorsuf
  • 63
  • 19
  • 0

Ovosedmično tržište žitarica i uljarica je pod velikim uticajem izvještaja, informacija i podataka o usjevima.

Završetak sporazuma o žitnom koridoru u Crnom moru je usmjerio ukrajinsko žito i druge proizvode prema Evropi. Zbog ograničenja izvoza u Evropsku uniju zalihe se povećavaju, a cijene smanjuju na lokalnom tržištu. Žetva kukuruza, ječma i suncokreta u Ukrajini će biti veća u odnosu na prošlu godinu, pišu tamošnji mediji. Protesti poljoprivrednika u članicama Unije koje graniče sa ovom zemljom su česte, posebno u Poljskoj, jer poljoprivredni proizvodi zaobilaze ograničenja i preplavljuju tržište. Domaći proizvođači ne mogu pratiti tako niske cijene.

Niže cijene sa obje strane Atlantika

Pšenica je u petak u 13 h ostvarila blagi pad na pariškom Matifu i za tonu je trebalo izdvojiti 232,50 eura. Pratile su je cijena kukuruza, koji je koštao za martovski ugovor 206 eura/t, i uljane repice za koju je trebalo izdvojiti 428,25 eura/t.

Tržište pšenice je pod uticajem alžirskog tendera za više od 500.000 tona po cijeni od 249,27 eura/t.

Na čikaškom CBoT-u cijena pšenice je pala za skoro dva posto na 200,09 eura/t. Smanjena je i za kukuruz, na 172,76 eura/t. Soja nije zadržala rast nakon objavljivanja USDA izvještaja i velike kupovine, tona je koštala 457,47 eura.

USDA izvještaj donio preokret

Veliki preokret se desio nakon objavljivanja USDA izvještaja koji je donio pad cijena pšenice, soje i kukuruza. Prognoza žetve kukuruza u SAD porasla je za 4,3 miliona tona na rekordnih 386,97 mil. t. U odnosu na prethodni izvještaj povećane su zalihe na 315 mil. t.

Povećane su prognoze za žetvu u Rusiji i Ukrajini, dok su za Kazahstan i Argentinu smanjene. Prognoza za Australiju je ostala nepromijenjena. Očekuje se da će Indija morati da uvozi pšenicu, jer je smanjenje iznosilo oko 3 miliona tona. To znači da će zalihe biti manje od desetogodišnjeg prosjeka i primorati ovu državu na neophodan uvoz.

Vremenske prilike u Južnoj Americi zabrinjavaju tržište koje najviše utiču na prinose u Brazilu. Na sjeveru su previsoke temperature i suša, dok je prevlažno na jugu. U Argentini je zemljište presuho.

Skok cijene soje

Na uljarice je veliki uticaj je imala kupovina američke soje od strane Kine. U srijedu je to dovelo do skoka cijene te kulture na najvišu vrijednost od početka septembra.

Na evropskim berzama za tonu uljane repice koja dospijeva u februaru trebalo je izdvojiti 441 euro, što je jeftinije nego na početku sedmice.

Cijene uljarica na evropskom tržištu nisu osjetile uticaj poskupljenja soje na američkom.


Tagovi

Tržište žitarica Cijene žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]