Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 20.04.2024. 14:00

Ovo nas čeka: Šta muči evropske poljoprivrednike? Predstavljeni rezultati ankete o ZPP-u

Preliminarne rezultate ankete koja bi trebala dati odgovore na pitanja koja su to najveća birokratska opterećenja ZPP-a zbog kojih su mjesecima trajali protesti poljoprivrednika širom EU, otkrila je Evropska komisija.

Foto: Depositphotos/Ale_Mi
  • 91
  • 6
  • 0

Evropska komisija predstavila je preliminarne rezultate ankete koja bi trebala dati odgovore na pitanja koja su to najveća birokratska opterećenja Zajedničke poljoprivredne politike, a zbog kojih su mjesecima trajali protesti poljoprivrednika šrom EU. 

Upitnik je bio dostupan na svim jezicima od 7. marta do 8. aprila, a pristiglo je gotovo 27.000 odgovora čija detaljna analiza slijedi u drugoj polovini godine.

Između ostalog, naveli su da su među ispitanicima 81% bili poljoprivrednici koji su podnijeli zahtjev za podršku, dok su ostatak oni koji nisu podnijeli (16%) ili je riječ o poljoprivrednim savjetnicima i drugim subjektima.

Muke po geotagiranim fotografijama  

Od onih koji su odgovorili, 36% poljoprivrednika bilo je staro između 50 i 64 godine, a 48 posto između 30 i 49 godina. Gazdinstva manja od 5 hektar predstavljalo je 10% ispitanika, dok 39% radi na gazdinstvima od 5 do 50 ha.

Inače, kažu iz Komisije, prosječna veličina gazdinstva u Evropskoj uniji je 17,4 hektara. Od vrsta proizvodnje kojom se bave, najzastupljeniji odgovori bili su žitarice i ostale ratarske kulture, zatim goveđe meso i mliječni proizvodi, vino i maslinovo ulje.

Anketa je otkrila da 33% ispitanika radi više od 6 dana svake godine na administrativnim poslovima povezanim sa zahtjevima za podršku. Za njih 24% to je 5 do 6 dana, a 1 do 4 radna dana za 38%. Istaknuto je i da čak 78 posto poljoprivrednika koji podnose zahtjev za podršku koristi neku vrstu vanjske pomoći za pripremu i podnošenje. Pomoć im pružaju udruženja poljoprivrednika i zadruge u 36% slučajeva, privatne kompanije poput konsultantskih kuća ili banaka (25%) ili javna tijela (18%).

Polovina ispitanika koji podnose zahtjeve za podršku navela je da ne koristi mobilne uređaje za izradu geo-tagiranih fotografija. Od 50% onih koji ih koriste u tu svrhu, polovina ima problema s njima, posebno zato što smatraju da oduzima puno vremena, da ih nije lako koristiti ili da im nedostaje povratna informacija o tačnosti prikazane slike.

Manje kontrola na terenu 

Što se tiče provjera na terenu u posljednje 3 godine, 36% farmi obuhvaćenih istraživanjem posjećeno je jednom, dok je 16% imalo najmanje 3 kontrole. Ove posjete također mogu uključivati inspekcije koje nisu povezane sa ZPP-om. Priprema i praćenje kontrola na licu mjesta zahtijevalo je između pola i jednog dana rada za 63% kontroliranih poljoprivrednika.

Podsjećaju i da je Komisija u svojim prijedlozima za ublažavanje strogih pravila, najavila da će pojednostaviti metodologiju za određene provjere, s ciljem smanjenja broja dolazaka poljoprivrednim gazdinstvima od strane nacionalnih uprava do 50 posto, a sve kako bi poljoprivrednici imali više vremena posvetiti se svom osnovnom poslu.

Sada slijede individualni razgovori s poljoprivrednicima i poljoprivrednim organizacijama, a što će biti dio detaljne analize koja će biti objavljena u jesen 2024.


Tagovi

Europska komisija Anketa ZPP Biokratska opterećenja Administracija GAEC uvjeti


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.