Pretraga tekstova
O ovcama, koje će za početak pasti samo na sjevernom dijelu otoka, skrbiti će bečka udruga WUK. Kako ne bi došlo do neugodnih susreta stada i šetača, životinje će tijekom "rada" na određenom dijelu travnjaka biti ograđene privremenim ogradama.
Klimatske su promjene sve evidentnije pa tako i na bečkom Dunavskom otoku (Donauinsel), gdje je na temelju rezultata studije provedene od 2010. do 2018. zabilježen porast prosječne temperature od 1,5°C. Ovaj 250 metara širok i 21,1 kilometara dugačak umjetni otok nastao je prilikom izgradnje Dunavskog kanala, a kao rekreacijska se zona koristi od 1988. godine.
U sklopu provođenja europskog projekta LIFE DICCA Dunavski će otok poslužiti kao testno područje za razvijanje nove strategije zaštite klime u gradskim ekosustavima. Grad Beč se istovremeno nada da će na taj način potaknuti i stvaranje svijesti o važnosti brige o klimi kod svojih građanki i građana, stoji u saopštenju EurocommPR-a.
Cilj projekta održavanje je bioraznolikosti i smanjenje emisija CO2 za 10 do 20 posto, a sve to uz što manje troškove održavanja otoka.
Sukladno projektu Bečkog odjela za gospodarenje vodama MA 45 postizanje navedenih ciljeva trebalo bi se ostvariti i uvođenjem održivog koncepta košnje otočkih livada. Gradski će odjel stoga za održavanje travnatih površina na otoku angažirati "prirodne kosilice", tj. stado od oko 50 ovaca.
O ovcama, koje će za početak pasti samo na sjevernom dijelu otoka, skrbiti će bečka udruga WUK. Kako ne bi došlo do neugodnih susreta stada i šetača, životinje će tijekom "rada" na određenom dijelu travnjaka biti ograđene privremenim ogradama.
Ovce koje će od maja 2019. održavati Dunavski otok nisu jedini primjer "životinjskih kosilica" u Beču. Na bečkoj deponiji otpada Rautenweg još se od devedesetih godina stado autohtonih austrijskih koza brine o održavanju raslinja.
Pinzgau koze atrakcija na bečkom odlagalištu otpada Rautenweg
Sličan primjer poznat je i iz Pariza, gdje se ovce već godinama koriste za održavanje urbanih zelenih površina.
Tagovi
Prirodne kosilice Ovce kosilice Beč Održivi koncept Bioraznolikost Dunavski otok
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano