Prošla godina je za zadrugu bila uspješna, prvenstveno uzevši u fokus suhu šljivu te i od ove očekujemo i nadamo se bar istim rezultatima, priča Nahdet Sulejmen, direktor zadruge koja u ovoj godini planira zavreštak investicija na izgradnji Agro-biznis centra, dobijanje upotrebne dozvole te puštanje Agro-biznis centra u rad u punom kapacitetu.
Opšta poljoprivredna zadruga "Tarevci" naveliko se priprema za, sad već tradicionalni, a ove godine i jubilarni, Deseti međunarodni sajam ruralnog stvaralaštva Tarevci 2019. koji će se održati 18., 19. i 20. jula.
Ova se zadruga bavi proizvodnjom, otkupom, preradom voća i povrća te daljnim plasmanom gotovog proizvoda. U njihovom je fokusu suha šljiva, koju uspješno izvoze i na zapadno tržište. OPZ "Tarevci" ima ukupno 6 osnivača, 140 kooperanata, 2 stalna uposlenika, 2 privremena uposlenika te 20-ak sezonskih radnika.
"Prošla godina je za zadrugu bila uspješna, prvenstveno uzevši u fokus suhu šljivu te i od ove očekujemo i nadamo se bar istim rezultatima. Bitno je naglasiti da je poljoprivredna proizvodnja, tako reći, "fabrika" pod otvorenim nebom te uvijek ostaje rizik po pitanju uspješnosti sezone, roda i količina", priča Nahdet Sulejmen, direktor zadruge koja u ovoj godini planira zavreštak investicija na izgradnji Agro-biznis centra, dobijanje upotrebne dozvole te puštanje Agro-biznis centra u rad u punom kapacitetu.
Ovim se projektom u njegovoj prvoj fazi planiraju tri proizvodne linije: linija za sušenje voća i povrća; linija za termičku obradu, izbijanje koštica, konzervaciju i pakovanje voća i povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja i šumskih plodova te linija za hlađenje i skladištenje voća i povrća sa trokomornom hladnjačom. U drugoj fazi je planirana adaptacija objekta još četiri linije, tri za destilaciju (voće i proizvodnja tradicionalnih i čuvenih tarevačkih rakija; voće i povrće za proizvodnju sokova te destilacija aromatičnog bilja) i liniju za proizvodnju čajeva. U sklopu treće faze planirano je otvaranje čak 60 minifabrika za preradu voća i povrća i proizvodnju tradicionalnih autohtonih prehrambenih proizvoda (kapaciteta 10 tona) kod poljoprivrednih domaćnstava koja imaju obradivo zemljište, objekte koji se mogu prilagoditi namjeni i radnu snagu. U tu svrhu u Agro-biznis centru planiraju zaposliti čak 30 stručnjaka i radnika u stalni radni odnos, 25 radnika u sezonskim špicama i oko 100-120 radnika u vlastitim fabrikama.
No, bi li svega ovoga bilo da se poljoprivredni proizvođači, povratnici u opštine Modriča i Vukosavlje, nisu udružili i tako stvorili uslove za institucionalnu podršku poljoprivrednim domaćinstvima.
"Mi u OPZ "Tarevci" smo mišljenja da je udruživanje poljoprivrednika u zadruge od presudnog značaja za opstanak, rast i razvoj poljoprivrede te se uveliko zalažemo za isto. Kroz udruživanje u zadruge poljoprivrednici obezbjeđuju sebi i svom biznisu sigurno tržište za plasman, pomoć u edukativnom smislu, pomoć u izgradnji i jačanju kapaciteta same proizvodnje, stalno usavršavanje istog i sl.", pojašnjava Sulejmen.
Upravo je sajam odličan način da se prikažu rezultati, a na ovom, jubilarnom, organizatori OPZ "Tarevci" očekuju 70 izlagača, od kojih je, kao i prethodnih godina po par izlagača i susjedne Hrvatske i Srbije.
"Sajam se održava u Tarevcima, prigradskom naselju u opštini Modriča. Prva dva dana su edukativnog karaktera u vidu naučnog savjetovanja dok je treći dan, 20. juli predviđen za izlagački dio sajma koji je prodajnog karaktera", zaključio je Nahdet Sulejmen.
Tagovi
Autorica