Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 09.03.2021. 09:45

Opet zabranjen uvoz krastavaca iz Albanije zbog povećanog sadržaja pesticida?

Republička inspekcija za hranu je u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane, zabranila uvoz svježeg krastavca porijeklom iz Albanije, u količini od 4.240 kilograma.

Foto: Bigstockphoto/tesdei
  • 127
  • 379
  • 0

Republička inspekcija za hranu je u okviru redovnog pregleda pošiljke hrane pri uvozu, zabranila uvoz pošiljke svježeg krastavca porijeklom iz Albanije, u količini od 4.240 kilograma, zbog povećanog sadržaja pesticida, stoji na zvaničnom sajtu Fitosanitarne inspekcije RS.

Prilikom pregleda robe nadležni inspektor izvršio je uzorkovanje za laboratorijsku analizu u cilju ispitivanja ostataka hemijskih preparata za zaštitu bilja. Na osnovu Izvještaja o urađenoj analizi izdatog od strane "Instituta za vode", iz Bijeljine, u analiziranom uzorku utvrđeno je povećano prisustvo sredstva Oxamyl iznad vrijednosti dozvoljenih Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka sredstava za zaštitu bilju u i na hrani, kao i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla.

I početkom zime bio zabranjen uvoz

Uvoznik je zatražio dodatnu analizu koja je izvršena u Gradskom zavodu za javno zdravlje, u Beogradu, a kojom je potvrđena ona prethodno urađena, na osnovu čega je donešeno Rješenje kojim je zabranjen uvoz sporne pošiljke i naloženo uništavanje pod nadzorom nadležnog organa vlasti.

Zabranjen uvoz krastavaca iz Albanije zbog prekomjernog sadržaja pesticida

Podsjetimo, krajem prošle godine takođe je zabranjen uvoz pomenutog povrća iz Albanije, tada u količini od 1.546 kilograma, uslijed povećanog sadržaja preparata za zaštitu bilja.

Republička fitosanitarna inspekcija prilikom uvoza voća i povrća u našu zemlju, vrši uzorkovanje kako bi se utvrdilo da li je isto zdravstveno ispravno i bezbjedno za ljudsku upotrebu. Najveći rizik kod ovakvih proizvoda predstavlja nedozvoljena količina pesticida, mikotoksina i toksičnih metala i upravo su to kriteriji po kojima se vrše analize.

Potrebno je naglasiti da upotreba sredstava za zaštitu nije zabranjena. Svi oni se koriste u uzgoju većine voćarskih i povrtarskih vrsta, ali moraju se primjenjivati isključivo samo dozvoljena, u propisanim koncentracijama i poštovati karenca, odnosno vrijeme koje treba da prođe od tretmana do upotrebe ovih poljoprivrednih proizvoda.


Tagovi

Zabrana uvoza Uvoz krastavca Svježi krastavac Preparat Oxamyl Upotreba pesticida Sredstva za zaštitu blja Poštovati karencu


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.