Pretraga tekstova
U suzbijanju ove štetočine učinkovito su se pokazala sredstva na bazi aktivne tvari klorantraniliprol i lambda-cihalotrin, deltametrin.
Zelena smrdljiva stjenica, Nezara viridula, pravi sve veće probleme na području Posavskog kantona, kako na povrtlarskim i ratarskim kulturama, tako i u voćarstvu. Glavni razlog masovne pojave su klimatske promjene i iznimno visoke temperature, javlja Savjetodavna FBiH.
"Prezime obično odrasle jedinke na skrovitim mjestima, a u proljeće izlaze i prelaze na usjeve", navode savjetodavci.
Stjenice godišnje razvijaju do 5 generacija, larve imaju 5 razvojnih stadija, a prvi stadij se ne hrani. Štete pričinjavaju larve od drugog stadija razvoja i odrasli, sisanjem sokova.
Na paradajzu pravi štete sisanjem sokova iz plodova ostavljajući svijetlo žute ili blijede tačke na mjestu uboda, što uzrokuje neravnomjerno sazrijevanje plodova, te tako gube tržišnu vrijednost.
Soja je trenutno u najosjetljivijoj fazi napada smrdljivog martina, odnosno u fazi formiranja mahuna do punog nalijevanja zrna.
"Stjenice sišu sokove iz mahuna i mladih zrna ostavljajući oštećena, smežurana i djelomično razvijana zrna, što uzrokuje prerano dozrijevanje mahuna, te samim tim i smanjen prinos", kažu stručnjaci.
Također, uočena je na klipovima kukuruza, sisajući sokove iz svilenih niti i mladih zrna. Na mladim zrnima se uočavaju ubodi i promjena boje zrna, što dovodi do lokalnih isušivanja i stvrdnjavanja zrna.
"U komunikaciji sa poljoprivrednim proizvođačima saznajemo da štete prave i na jabukama. Najveće na voćnjacima u blizini površina pod sojom. Kad soja završi vegetaciju stjenice prelaze na jabuke, te prave ubode na pokožici jabuka i plodovi gube estetsku, a samim time i tržišnu vrijednost."
Preporuka poljoprivrednim proizvođačima je da u narednoj vegetaciji na vrijeme krenu s tretiranjem da se izbjegne masovna pojava, posebno što štete mogu biti značajne i uvelike utjecati na kvalitetu i prinos kultura. U suzbijanju ove štetočine učinkovito su se pokazala sredstva na bazi aktivne tvari klorantraniliprol i lambda-cihalotrin, deltametrin.
Tagovi
Zelena smrdljiva stjenica Smrdljivi martin Štetočina Štete na paradajzu Sisanje sokova
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 4 dana
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 4 dana
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi