Otpad uključuje sve faze prehrambenog sistema – od proizvodnje do potrošnje. Istovremeno oko 17.000 ljudi se hrani u više od 60 javnih kuhinja u BiH.
Gotovo 500 tona prehrambenog otpada svakodnevno završi na deponijama u Bosni i Hercegovini. Samo u Kantonu Sarajevo više od 12 posto dnevnog odloženog otpada čini odbačena hrana, procjenjuje UNDP.
I nije riječ samo o ostacima hrane nakon obroka. Ovaj otpad uključuje sve faze prehrambenog sistema – od proizvodnje do potrošnje. Tu spadaju izgubljena hrana tokom transporta i distribucije, bacanje kvarljive hrane, pa čak i neiskorišteni ostaci hrane koji bi mogli biti donirani ili reciklirani.
Istovremeno oko 17.000 ljudi se hrani u više od 60 javnih kuhinja širom naše zemlje. Međunarodni dan svjesnosti o smanjenju gubitka hrane i bacanja hrane, obilježava se danas, 29. septembra.
U BiH je izmjenama Zakona o PDV-u, donirana hrana pred istekom roka oslobođena plaćanja PDV-a u BiH. Uspostavljena je i platforma "Niko gladan, niko sam" putem koje društveno odgovorne kompanije mogu donirati hranu.
I ako vas ovi podaci iz BiH nisu dovoljno frapirali, možda će ovaj iz Evropske unije, gdje se godišnje baci više od 58 miliona tona hrane. To je otprilike 131 kg po stanovniku, a tržišna vrijednost procjenjuje se na 132 milijarde eura.
"Oko 10% hrane koja je dostupna potrošačima u EU bude bačena. Istovremeno, više od 37 milijuna ljudi u EU ne može priuštiti kvalitetan obrok svakog drugog dana. Rasipanje hrane također predstavlja nepotrebno opterećenje za životnu sredinu i ograničene prirodne resurse, kao što su korištenje zemljišta i vode", kazala je Cristina Lisetchi, službenik za politiku Evropske komisije, prenosi Agencija za sigurnosti hrane BiH.
Više od polovine ukupnog otpada od hrane (54% ili 70 kg po stanovniku) u 2021. godini u Evropskoj uniji nastalo je u kućanstvima. Otprilike 16% otpada nastaje u restoranima i drugim ugostiteljskim objektima te u maloprodajnim objektima poput supermarketa i trgovina. Ostatak otpada nastaje tokom proizvodnje.
Ulogu u sprječavanju i smanjenju bacanja hrane imaju svi - uključujući poljoprivrednike, proizvođače hrane, trgovce na malo, radnike u ugostiteljskom sektoru i na kraju potrošače.
Ne bacajte povrće koje ne možete prodati: Kako ga iskoristiti?
Kod kuće, pojedinci mogu poduzeti jednostavne, ali učinkovite mjere, kao što su planiranje obroka, korištenje ostataka, pravilno skladištenje svježe i kuhane hrane i pravljenje razlike između naučno utemeljenih oznaka datuma "upotrijebiti do" i "najbolje upotrijebiti do" navedenih na deklaraciji hrane.
Slično tome, savjesne kupovne navike, kao što je priprema popisa za kupovinu i kupovina samo onoga što je potrebno, mogu pomoći u smanjenju bacanja hrane.
Tagovi
Autorica