Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carine
  • 06.01.2016. 08:00

Od 01. januara carine za izvoz u EU!

Zahtjev Evropske komisije je bio da BiH prihvati tzv. tradicionalnu trgovinu koju je imala sa Hrvatskom prije ulaska u EU. Nakon dvije godine konstantnog upozoravanja EU je na kraju izgubila strpljenje i BiH ukinula dosadašnje beneficije koje su bile jednostrane.

Foto: pixabay.com
  • 1.024
  • 157
  • 0

Krajem prethodne godine BiH i njene nadležne institucije, tačnije Ministarstvo za vanjsku trgovinu i ekonomskih odnose je bilo upozoreno o mogućem ukidanju bescarinskih povlastica prilikom izvoza iz BiH u EU. Krajnjiji rok za uspostavu i usklađivanje mjera kroz Sporazum za stabilizaciju i pridruživanje bio je 01. januar 2016. godine.

Mjere su se odnosile na uspostavu SSP-a kao poboljšanog sistema tradicionalne trgovine između zemalja članica EU i onih koje to nisu. Sve zemlje u okviru CEFTA-e su ispunile sve uslove i prilagodile se SSP-u osim BiH. Da sa EU nema šale pokazuje i zvanični stav i upozorenje Evropske komisije, tako da su poljoprivrednicima u BiH ukinute beneficije i od sada će morati plaćati carinu za izvoz u zemlje Unije.

Neusklađen SSP

Ovu nažalost lošu vijest i informaciju za sve poljoprivrednike u BiH prenio je i potvrdio Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na novogodišnjem prijemu za predstavnike medija o obavezama koje BiH čekaju u ovoj godini i onome sa čim će se privrednici suočiti. Vlasti očigledno nisu bile spremne niti imaju efikasan mehanizam kojim bi usaglasili potrebne mjere i adaptirali postojeći SSP o bescarinskoj trgovini.

Najviše pogođeni proizvođači šljiva!

Zahtjev Evropske komisije je bio da BiH prihvati tzv. tradicionalnu trgovinu koju je imala sa Hrvatskom prije ulaska u EU, jer je to praksa Evropske unije sa zemljama koje ulaze u EU, odnosno sa svim zemljama koje imaju ugovorni odnos sa Evropskom unijom. EU je nakon dvije godine konstantnog upozoravanja, na kraju izgubila strpljenje i BiH ukinula dosadanšnje beneficije koje su bile jednostrane. Ovakav sistem je odgovarao BiH, a dodatne mjere adaptacije ne bi imale više karakter jednostranih beneficija samo za BiH, već bi u novom slučaju više odgovarale konkretno Hrvatskoj kao najvećem izvoznom EU tržištu iz BiH.

"Eksperti predviđaju da bi štete mogle biti milionske, iako se precizni podaci ne mogu izvući, procjenjuje se da je u pitanju između pet i šest miliona KM na godišnjem nivou. Najviše će biti pogođeni proizvođači šljiva", rekao je Šarović.

BiH u neravnopravnom položaju

Ostale članice CEFTA-e konkretno Srbija pa i Crna Gora su prije adaptacije mjera SSP-a zaštitile svoje proizvode i potpisale sporazum. Odugovlačenjem i neusklađivanjem vlati u BiH su samo kupovale vrijeme i na taj način štitile svoje proizvođače koji bi po mišljnju stručnjaka potisivanjem sporazuma bili u nezavidnoj poziciji i vrlo teško bi se izborili sa stranom konkurencijiom koja bi uvozila bez problema svoje proizvode u BiH.

Očekuju se velike uvozne količine koje će ući u Bosnu i Hercegovinu nakon adaptacije i potisivanja sporazuma, tako da domaći proizvodi neće biti konkurentni cjenovno, zato što Hrvatska i sve zemlje Evropske unije uživaju tako dobar budžet za poljoprivredu, kakav je u Evropskoj komisiji, imaju pristup svim fondovima, IPARD-u, svemu onome što bh. proizvođači nemaju smatra predsjedavajući pregovaračkog tima Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Foto: pixabay.com


Tagovi

BiH Ministarstvo Trgovina Povlastice Sporazum CEFTA Mirko Šarović Hrvatska Mjere Tržište Proizvođači Konkurencija Uvoz Budžet Poljoprivreda IPARD Hamdo Tinjak


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete