Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protesti u Poljskoj
  • 21.12.2022. 18:00
  • Poljska

Nekontrolisani uvoz iz Ukrajine: Poljski farmeri na ulicama - Wojciechowski zaprijetio?

Poljoprivrednici tvrde da ne mogu da prodaju kukuruz. Cijene domaćeg su izuzetno niske i kreću se od 139 do 170 eura/t, što je i do 85 eura manje nego prije dva mjeseca. Na sve reagirao i Janusz Wojciechowski, povjerenik EK za poljoprivredu

Foto: Facebook/Printscreen
  • 107
  • 14
  • 0

Poljski poljoprivrednici protestvuju zbog lošeg stanja u agraru i nekotrolisanog uvoza žita i uljane repice iz Ukrajine. Upozoravaju i da se uvozi meso peradi, ali i brašno koje se prevozi u buradima i big-bagovima. Problem je posebno izražen u istočnim dijelovima zemlje. Tržište je prezasićeno što je posljedično smanjilo otkupne cijene.

Protesti se održavaju pod zastavama udruženja Agrounia, sindikata poljoprivrednika Solidarnost i drugih skupina. U ponedjeljak i utorak su izašli traktorima i blokirali puteve, kompanije i skladišta. Ističu da ratari ne mogu da prodaju kukuruz. Cijene su izuzetno niske i kreću se od 139 do 170 eura/t, što je i do 85 eura manje nego prije dva mjeseca. Tvrde da su veliki otkupljivači napunili svoja skladišta jeftinim ukrajinskim kukuruzom.

Ministar ih prevario? 

Vođa Agrounije Michał Kołodziejczak je prije protesta održao konferenciju za novinare i rekao da su prevareni od strane Vlade. Naveo je da je ministar poljoprivrede Henryk Kowalczyk izjavio tokom žetve da ne prodaju žito jer će otkupne cijene rasti. Međutim, one su pale i za 40 posto. U Grajewu su organizovali farmeri i sa osam traktora blokirali veliku otkupnu kompaniju koja je centar skladištenja ove robe koja se transportuje iz Ukrajine. Tamošnji državni zavod za statistiku je u decembru objavio da je ostalo neobrano 20 posto kukuruza, na oko 240.000 ha. Zbog niskih otkupnih cijena uzgajivači su odustali od berbe. Vlast ne želi pregovarati o nadoknadi troškova proizvodnje, goriva za kombajne i sušenje žita.

U Nagłowicama je protestovalo 200 farmera koji su s 30 traktora blokirali saobraćaj na putu. Postavili su dvoje kolica namijenjenih premijeru Mateušu Morawieckom i ministru Kowalczyku.

Protestovali su i proizvođači voća i povrća kojima kompanija "Kampol-Fruit" u Rykiju nije isplatila isporučene proizvode. Zbog restrukturiranja zaduženog preduzeća nudi im se isplata samo polovine potraživanja.

U akcijama je sudjelovalo i Poljoprivredno društvo Zamość koji su održali proteste u Lublinu. Oni su premijeru Morawieckom uputili listu zahtjeva u vezi s rješavanja krize na domaćem tržištu. Zahtijevaju od Vlade da se odmah obrati Evropskoj komisiji za hitno uvođenje stope carine od 50 posto na žitarice, uljanu repicu i kukuruz koji se uvoze iz Ukrajine. Traže da resorno ministarstvo prati i registruje ko je krajnji primalac ili prerađivač.

Očekuje se buran januar

Poljska je trebala biti samo tranzitna zemlja za ukrajinski izvoz, ali u stvarnosti niko nema kontrolu.

"Žito iz Ukrajine preplavilo je skladišta otkupnih i stočnih kompanija. Farmeri nemaju gdje da prodaju pšenicu i kukuruz, ili im se nude cijene drastično ispod isplativosti", rekao je Grzegorz Skurski, poljoprivrednik iz okruga Sandomierz, jedan od inicijatora protesta.

Veliki broj proizvođača se našao u teškoj finansijskoj situaciji, jer su se zbog visokih inputa ovog proljeća zadužili kako bi uspjeli obraditi zemlju i posijati nove usjeve. Sada za njihove proizvode nema otkupa.

"Naše farme su na ivici bankrota! Pljačkaju nas! Jeftino ukrajinsko žito preplavljuje našu zemlju, oduzimajući nam mogućnost prodaje", izjavio je Mariusz Wawrzyło, poljoprivrednik iz Sieńska i vijećnik općine Słupia, suorganizator protesta.

Agrounia je najavila protest širom zemlje 11. januara. Ne miruju ni poljoprivrednici udruženi u NSZZ RI Solidarnost. Ova organizacija je najavila mjere za odbranu poljskih farmera i pozivaju na proteste koji treba da se održe 17. januara.

Wojciechowski zaprijetio? 

O svemu se sinoć na Twitteru oglasio i Janusz Wojciechowski, povjerenik Evropske komisije za poljoprivredu. 

Napisao je da je uvoz žitarica iz Ukrajine značajno porastao u njoj susjednim zemljama, Poljskoj, Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj te da bi to mogao biti problem za poljoprivrednike. "Ako zemlje budu pogođene viškovima, EK će primijeniti zaštitnu klauzulu temeljenu na Uredbi EU 870/2022", upozorio je time misleći na privremene mjere liberalizacije trgovine kojima su od kraja maja dopunjene trgovinske povlastice koje se primjenjuju na ukrajinske proizvode. 


Tagovi

Poljska Protesti poljoprivrednika Žito iz Ukrajine Agrounija Solidarnost Nekontrolisani uvoz Janusz Wojciechowski


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.