Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dugovanja poljoprivrednicima
  • 08.11.2017. 11:00

Nedžad Bićo: Naš sljedeći korak su sigurno protesti

Nadležne institucije i Vlada imaju operativna sredstva dobijena od naplate Klirinškog duga, ali očito da nisu planirana za zaostala dugovanja i poticaj poljoprivrednoj proizvodnji.

Foto: Facebook/Farmeri Kakanj
  • 1.476
  • 224
  • 0

O neisplaćenim novčanim poticajima iz 2014. godine, rebalansu budžeta, ali i daljnjem radu Udruženja poljoprivrednika FBiH te eventualnim sljedećim koracima, govorilo se na sastanku članova tog Udruženja, održanom 7. novembra u Travniku.

Nakon izuzetno teške poljoprivredne sezone praćene vremenskim neprilikama, snijeg, led, suša koji su prouzrokovali velike gubitke, poljoprivrednicima je očito prekipjelo. Još bolnija činjenica je da nadležne institucije i Vlada imaju operativna sredstva dobijena od naplate klirinškog duga, ali očito da nisu planirana za zaostala dugovanja i poticaj poljoprivrednoj proizvodnji. Sa još uvijek velikom dozom strpljenja poljoprivrednici su iznijeli svoje zahtjeve, ogluši li se Vlada ponovo, tom strpljenju će doći kraj.

Nedžad Bićo: Sredstva klirinškog duga usmjeriti u poljoprivredu

Početkom augusta tekuće godine Rusija je uplatila BiH 125.157.834 dolara po osnovu klirinškog duga. Iz Udruženja poljoprivrednika očekuju realizaciju zaključka Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH da se dugovanja prema poljoprivrednicima izmire iz sredstava dobivenih upravo od Klirinškog duga. Za sada je zaključak samo mrtvo slovo na papiru.

Također, ukazano je i na neprihvatljiv rebalans federalnog budžeta za izmirenje zaostalih dugovanja prema poljoprivrednicima.

"Sada se rebalansom federalnog budžeta planira 7,7 miliona maraka za izmirenje duga prema poljoprivrednicima, a on iznosi 20 miliona maraka. Tražimo, također, da se iz budžeta za iduću godinu za poljoprivredu izdvoji najmanje 120 miliona maraka, što bi relativno zadovoljilo poljoprivrednike, jer jedino na taj način mogu opstati", istakao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo.

Jasni i opravdani zahtjevi

Zahtjevi koji koji su doneseni u okviru zaključka sastanka Udruženja poljoprivrednika FBiH nisu nerealni i neostvarivi.

Od Federalne Vlade se traži izmirenje duga koji, kako ističu od 2014. godine iznosi 20 miliona maraka za sve poljoprivredne proizvodnje, te se traži i povećanje izdvajanja za poljoprivredu iz federalnog budžeta za narednu godinu.

Inače, u okviru Udruženja poljoprivrednika FBiH uključena su i sva zainteresovana kantonalna udruženja i savezi. Federalno udruženje je mnogo jače i snažnije kada sva ostala udruženja na nižim nivoima koordinirano djeluju i bore se za svoja prava, tako da je u tom pravcu formirana i radna grupa koja za cilj ima da zahtjeve poljoprivrednika uputi predstavnicima vlasti Federacije BiH.

Spremni na proteste

Ogluši li se Vlada na zahtjeve poljoprivrednika, poljoprivrednici su spremni i da putem protesta izbore svoja prava.

"Naš sljedeći korak su sigurno protesti, blokada saobraćajnica, blokada rada Vlade i sl. Nemamo više drugog rješenja, a na Vladi ostaje da usvoji naše zahtjeve" kaže predsjednik Udruženja Federacije BiH Nedžad Bićo.

Strpljenje ima svoj kraj, kap je odavno prelila čašu, poljoprivrednici su u nezavidnoj poziciji, a za većinu je sljedeća sezona već neizvjesna ne ispune li se predati zahtjevi.

Foto: Facebook/Farmeri Kakanj


Tagovi

Sastanak Poticaji Budžet Poljoprivrednici Vlada Klirinški dug Dugovanje Rebalans Neđad Bićo Zaključak Pravo Radna grupa Protesti


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.