Pretraga tekstova
Na Majevici se tradicionalno proizvode sirevi zbog načina življenja na ovom području. Domaćice su recept uglavnom prenosile s koljena na koljeno.
Opština Lopare, počela je brendiranje čuvenog sira zarca, kao autohtonog majevičkog proizvoda. Osnovana je i Poljoprivredna zadruga koja će povezati individualne proizvođače, domaćice, i omogućiti im siguran plasman na tržište. Projekat je pokrenut u saradnji sa Havrex agencijom, USAID-a u BiH i ambasade Švedske kroz projekat Farma 2.
Na Majevici se tradicionalno proizvode sirevi zbog načina življenja na ovom području. Razvijen stočni fond održava ovaj krajolik, ali i privredu. Mještani su posvećeni proizvodnji ovog sira od rođenja, a domaćice su tako recept uglavnom prenosile s koljena na koljeno.
"Majevičku tradiciju smo povezali da bi dobili zaokružen proces koji se sastoji od svih faza u proizvodnji i preradi čuvenog sira. Stvorili smo zadrugu, tako da su naši domaćini zajedničkim radom od svoje tradicije napravili brend po kojem će Majevica biti prepoznatljiva", naveo je Zoran Pavlović, direktor Havrexa, u predstavljanju ovog autentičnog proizvoda.
Tehnologija proizvodnje sira u drvenoj kućici, tzv. mljekari, koja je nekada bila statusni simbol se koristi i danas. U mljekari se nalazi mašina za miješanje mlijeka i kajmaka, a za kilogram punomasnog sira potrebno je i više od 10 litara najkvalitetnijeg mlijeka naših krava, navodi se u opisu ovog proizvoda.
Izrađuje se od 100 posto prirodnih sastojaka, od mlijeka domaćih krava s majevičkih pašnjaka.
Tagovi
Sir Zarac Majevica Lopare Zoran Pavlović
Autorica
Više [+]
Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Poljoprivredna zadruga "АgroVip" poziva nove kooperante. Donosimo i priču o pogodnostima koje imaju proizvođači.