Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrućina u traktoru
  • 25.06.2023. 07:30

Ljetne vrućine i rad u kabini traktora i kombajna

Naporan i dugotrajan rad na visokim temperaturama mogu biti kobni za operatere

Foto: Depositphotos/ iofoto
  • 160
  • 9
  • 0

Vreli ljetni dani su pred nama, ali i poljoprivredni poslovi koji se obavljaju mašinama. Visoke temperature su još veće u kabini traktora ili kombajna. Savremena mehanizacija je nezamisliva bez klima uređaja i sistema za prečišćavanje vazduha, ali je veliki broj mehanizacije, posebno starih traktora, bez ove pogodnosti. Višečasovni radovi u otežanim uslovima mogu dovesti do pregrijavanja pa čak i smrti operatera.

Opasnost vreba

Visoka temperatura, zagrijan vazduh, isparenja dovode do toga da čovjek "diše na škrge". Upotreba klima uređaja stvara povoljno okruženje i svježinu. Dizajn kabine i svih dijelova unutrašnjosti treba da podržava strujanje vazduha, što povećava efikasnost hlađenja i pomaže održavanje konstantnog temperaturnog režima.

Kabina traktora ima ventilacioni sistem koji tera filtrirani spoljašnji vazduh prilikom ulaska kako bi se operateru obezbijedio svjež. Kada je napolju vreo vazduh on prolazi kroz isparivač gdje se uklanjaju toplina i vlaga u rasponu od 40 do 70 posto ukupnog toplotnog opterećenja. Savremeni ventilacioni sistemi filtriraju nečistoće iz njega kako bi se spriječilo zapušenje sistema, obezbijedi kvalitetan vazduh u unutrašnjosti i održavaju potrošnju energije na što nižem nivou.

Kabina traktora ima ventilacioni sistem (Foto: M.C.Celić)

To je od izuzetne važnosti ne samo kod žetve, već i kod tretiranja pesticidima u usjevima i voćnjacima. Prašina koja nastaje prilikom radova može da sadrži razne patogene, poput mišije groznice. Najveću pažnju obratite kad se vrši aplikacija pesticidima, jer dolazi do veliki isparenja dispergovanih čestica koje lako mogu prodrijeti u kabinski prostor, naručito starih traktora. Obavezno nosite zaštitnu opremu ili po mogućnosti raditi aplikaciju u večernjim ili čak noćnim satima ako je to moguće.

Prilikom svakog izdisaja izbacujemo karbondioksid i vlagu što brzo smanjuje sadržaj kiseonika u kabini. Njegov manji sadržaj postepeno usporava rad čovjeka i njegove misli što može biti veoma opasno kada rukujete poljoprivrednom mašinom. Operater se sa manje kiseonika osjeća veoma umorno i može pasti u nesvijest. Visoka temperatura još više povećava probleme, dovodi do dehidratacije, sunčanice i ubrzava gubitak svijesti. Zbog toga je od izuzetne važnosti da se obezbijedi dotok svježeg rashlađenog vazduha i osigura ispravnost klima uređaja. Takođe, i sami materijali od kojih je napravljena kabina su uglavnom plastični ili polimerni koji na visokim temperaturama ispuštaju određene molekule koje mogu biti štetne po ljudsko zdravlje.

Kako spriječiti nesreće zbog pregrijavanja?

Prije svega potrebno je izbjegavati obavljanje poljoprivrednih radova u najtoplijem dijelu dana. Održavajte unutrašnjost čistom. Ne jedite u kabini i ne pijte sokove, pivo, jer tako privlačite insekte i druge štetočine. Pijte mnogo vode kako ne biste dehidrirali. Izbjegavajte alkohol, energetska i gazirana pića koja imaju visok sadržaj šećera.

Kod starih traktora prozori se mogu otvarati, međutim to nije slučaj kod savremenih. Da se rashladite pomoći će vlažan ručnik. Uvijek imajte suh ručnik za brisanje znoja sa lica. Svakodnevno ih mijenjajte, jer će postati prljavi i mogu biti izvor infekcije kože i očiju.


Tagovi

Kabina traktora Kabina kombajna Ventilacija kabine Poljski radovi Vrućina Žetveni radovi Nesreća ljeti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

24


Glasova: 7

Da 29,2%

Glasova: 12

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 20,8%

Pregled ankete

Pregled ankete