Pretraga tekstova
Pred najavljene padavine, preporuka je da se uradi zaštita fungicidima sa ciljem sprječavanja zaraza prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve.
Ranostasni sortiment bresaka i nektarina je u fazi od početka do kraja bubrenja pupoljaka, dok se ostali sortiment nalazi u fazi mirovanja. Prognoza je da će zbog visokih temperatura, koje su u najavi za naredne dane, doći do pucanja pupoljaka kod ranog sortimenta i bubrenja kod ostalog. Pred najavljene padavine, preporuka je da se uradi zaštita fungicidima sa ciljem sprječavanja zaraza prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve.
Kako smo ranije pisali, kovrdžavost lista breskve i nektarine predstavlja najučestaliju i najznačajniju bolest ovih voćnih kultura. Rasprostranjena je širom svijeta gdje se gaji breskva. Gljivica, koja je uzročnik, prezimljava na kori debla, grančicama ili na pupoljcima.
Kovrdžavost breskve i nektarine stara je boljka - ima li rješenja?
Infekcija se uglavnom ostvaruje na mladom i nediferenciranom tkivu sa dosta vlage. Temperatura na kojoj se ostvaruje infekcija se kreće između 15,5 i 21 stepen, a za razvoj kovrdžavosti odgovara oko 20oC.
Zaštita bakarnim preparatima se izvodi u fazama bubrenja pupoljaka.
Tagovi
Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Cijena soje
Autorica
Više [+]
Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!