Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Toksičnost pesticida
  • 02.06.2023. 15:00

Kompanije zataškale studije o toksičnosti pesticida - koja je cijena?

Novo istraživanje je otkrilo da su kompanije koje proizvode pesticide uskratile rezultate studije toksičnosti za mozak, a trebale su biti dostavljene regulatornim tijelima EU

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 131
  • 21
  • 0

Otkriveno je da su kompanije koje proizvode pesticide uskratile studije o toksičnosti ovih sredstava na mozak, a koje su trebale biti ispostavljene regulatornim tijelima u Evropskoj uniji. No, dostavili su ih američkim, izvještava Guardian.

Šta su zataškavali?

Kada su vlasti EU upoznate sa njima, i to tek  između 14 i 21 godine nakon što su sprovedene, u nekim slučajevima su primijenjena nova sigurnosna ograničenja, a u drugima je procjena još uvijek u toku. Istraživači koji su radili na ovom slučaju, propuste su opisali kao "nečuvene". Zaključili su da je zataškavan problem koji je često prisutan i da bez punog pristupa svim provedenim studijama toksičnosti, nije moglo biti pouzdane procjene sigurnosti pesticida od strane vlasti EU.

Novo istraživanje je prva sistematska procjena neotkrivenoga i fokusirano je samo na studije koje se tiču razvojne neurotoksičnosti DNT.

Istraživači su otkrili da postoji 35 DNT studija dostavljenih Agenciji za zaštitu okoliša SAD-a kao dio procesa odobravanja pesticida, ali da njih čak devet nije bilo uključeno u dosjee koji su poslani vlastima EU za iste pesticide.

Među nalazima u neotkrivenim studijama zabilježene su promjene u veličini mozga, odgođeno spolno sazrijevanje i usporeno povećanje tjelesne težine kod potomaka laboratorijskih štakora koji su bili izloženi pesticidima u trudnoći.

Pesticidi identificirani u novoj studiji uključuju insekticide abamektin, ethoprophos i piridaben i fungicid fluazinam. Oni se koriste ili su se koristili na nizu usjeva, uključujući paradajz, jagode, krompir i patlidžan.

Građani EU plaćaju cijenu

"Mozak je nevjerovatno složen i toliko je ključan za nas ljude, a oštećenje njegovog razvoja je izuzetno skupo za društva”, rekao je voditelj istraživanja dr. Axel Mie sa Univerziteta u Štokholmu u Švedskoj. Istakao je važnost da se pobrinemo da hemijski proizvodi koje koristimo ne oštećuju mozgove naše djece i unuka.

"Analiza pokazuje da industrija pesticida zavarava vlasti EU i na kraju građani EU plaćaju cijenu, jer kada se relevantne studije uskrate, njihovo je zdravlje ugroženo", izjavila je Sarah Wiener, europarlamentarka iz austrijske stranke Zelenih i izvjestiteljica Evropskog parlamenta za nove prijedloge propisa EU o pesticidima. Napomenula je da u EU mora potegnuti mjere protiv uskraćivanja podataka i da bi kompanije morale da plate velike kazne.


Tagovi

Toksičnost pesticida Evropska unija Toksični za mozak Pesticidi Uticaj insekticida Zataškali studije Razvojna neurotoksičnost Razvoj mozga Uticaj na mozak Uticaj fungicida


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.