Pretraga tekstova
I ove zime mnogi farmeri ne samo da pale travu na strništima već isto rade i na livadama i pašnjacima na kojima tokom ljeta pase stoka ili se kupi sijeno.
Nevjerovatna je količina neznanja mnogih farmera i bahatost pojedinaca koji, uprkos apelima nadležnih institucija, od policije do vatrogasaca, svake godine, u proljeće ili zimu, pale travu i rastinje, naročito na pašnjacima na kojima, tokom ljetnjih mjeseci, pase stoka.
Posljednjih godina često se trava pali i zimi, kao što je slučaj i u ovoj godini, jer je kraj decembra neuobičajeno topao.
Slike govore o paljenju trave na ionako siromašnim pašnjacima u opštini Bosanski Petrovac, u selima Janjile, Bravsko, Bravski Vaganac, Klenovac, Bukovača, u kojima gori desetine hektara niskog rastinja. Interesantno je da je oranični sloj zemljišta u ovim selima dosta plitak, tj. na tridesetak centimetara počinje kamen, a i na površini se nalaze manje ili veće stijene koje otežavaju obradu zemljišta. Pale se i površine koje imaju nešto bolji sastav zemljišta, odnosno, dublji oranični sloj.
Pogrešno je mišljenje da će se paljenjem nabolje promijeniti plodnost. Istina je da tu ostaje pepeo koji u sebi sadrži kalijum iz rastinja, ali se on veoma brzo gubi vjetrom. Opština Petrovac poznata je po jakim vjetrovima koji pepeo raznose najduže za nekoliko dana od paljenja.
Najgore je što se paljenjem uništava skoro sva korisna flora i fauna u zemljištu. Svi korisni insekti, naročito gliste koje poboljšavaju plodnost zemljišta, nestaju, korisne manje i veće životinje, kao i svi minerali i elementi u tlu. Vrućina, odnosno, toplota utiče na smanjen rast trava u narednim godinama jer neće dobro rasti zbog smanjene količine hranjiva u zemljištu. Na takvim parcelama nikada neće doći do formiranja plodnog zemljišta i humusa. Da ne pominjemo opasnost od izazivanja požara koji mogu da zahvate komšijske parcele i okolne šumske komplekse što je naročito opasno zbog sve toplijih zima posljednjih godina.
Mnogi pale travu i rastinje i zbog toga što ne žele da koriste ili nemaju mehanizaciju potrebnu za krčenje nižeg rastinja ali to nije razlog da se pali vatra. Takođe, dolazi do dodatnog zagađenja vazduha, što se naročito osjeti ako se paljenje vrši na parcelama u blizini većih gradova koji noću muku muče sa aerozagađenjem od fosilnih goriva.
Rješenje je u tome da farmeri na takve parcele iznose stajsko đubrivo iz svojih štala, a iako je stočni fond značajno smanjen posljednjih godina, još uvijek se može naći dobar i kvalitetan stajnjak. Na površinama sa dubljim oraničnim slojem koje su se kosile za ishranu stoke, treba ostaviti nepokošenu ili ostatke nepokupljene trave.
Vlasti, ne samo u opštinama, već i na entitetskom i državnom nivou, trebalo bi da se pozabave ovim pitanjem i provedu dodatne kontrole, kao i da izreknu još veće kazne za nepoštovanje odluka i zakona koji su na snazi i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a kojima se zabranjuje paljenje vatre na otvorenom bez obavještavanja vatrogasnih službi.
Tagovi
Paljenje trave Bosanski Petrovac Stajsko đubrivo Flora Fauna Aerozagađenje Humus Oranični sloj
Autor
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
🍂Predstavljanje izlagača 🍂 Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko Posude od gline 🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji s... Više [+]
🍂Predstavljanje izlagača 🍂
Tradicionalni obrt " Grnčarstvo Ohran ", Visoko
Posude od gline
🏺 Pisani tragovi kažu da grnčarstvo u mjestu Liješeva, nadomak Visokog, seže daleko u prošlost. Jedan je od tradicionalnih visočkih zanata, koji su opstali u manjoj mjeri i do danas.
⚱️ Toliko značajan za ovaj kraj, utkan u generacije mještana Liješeve, izuzetno kulturno nasljeđe Visokog, koje se nalazi na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine BiH.. Nekada je ovaj zanat bio osnov egzistencije mnogih porodica, a danas samo odvažni i uporni nastavljaju tradiciju po kojoj je Liješeva nadaleko poznata.⚱️
🏺 Jedan od tih čuvara ovog zanata je porodica Ohran. Nastavljajući očevim stopama, grnčar Emir Ohran je naslijedio umijeće izrade glinenih posuda, a ljubav prema glini i tradiciji mu je urezana još od djetinjstva. Danas je " Grnčarstvo Ohran " aktivni čuvar zanata koji spaja prirodu i čovjeka. Zahvaljujići tome u krugu ove čestite porodice nastaju unikatni grnčarski proizvodi: glineni lonci, bardaci, pršulje, ćupovi, šerpe, tepsije, sačevi, duboki tanjiri i ostale posude različitih oblika i veličina.⚱️
🏺Osim estetske funkcije, hrana pripremljena u zemljanim posudama je zdravija, ukusnija i vraća u neka minula vremena. Svoju namjenu nalaze u kulinarstvu i gastronomskoj ponudi, pripremi i prezentaciji jela koja odišu tradicijom i bosanskom sofrom.
🏺 Svaka posuda nosi pečat grnčara, svakoj se posvećuje posebna pažnja i izrada.
🏺 Pozivamo Vas da posjetite ovaj štand, osjetite duh tradicije i kulture visočkog kraja. Ponesite sa sobom jedinstven suvenir u kojem hrana miriše i posebno inspiriše.
#JesenuVisokom 🍂
Adi Pašalić
prije 3 tjedna
Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ... Bude li na stanju, ponesem iduce sedmice ...
Vedran Stapić
prije 3 tjedna
Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi Adi trebam jedan ozbiljan ćup u kojem mogu skuhati grah ili begovu čorbu za 10-ak ljudi