Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pošte Srpske
  • 05.06.2022. 13:30

Kako su lipicanac i kosidba na Balkani završili na poštanskim markicama?

Markice dštampane u tiražu od 15.000 komada i puštene u prodaju u petak, 3. juna

Foto: Depositphotos/samotrebizan
  • 268
  • 94
  • 0

Iz štampe je izašla prva kolekcija poštanskih markica na temu uzgoja lipicanaca u Republici Srpskoj i tradicionalne kosidbe na Balkani. Iz Pošta Srpske potvrdili su za Agroklub da su odštampane u tiražu od 15.000 komada i puštene u prodaju u petak, 3. juna. Riječ je o nematerijalnom kulturnom nasljeđu koje predstavlja praksu, prezentaciju, izražavanje, kao i udružena znanja i neophodne vještine, koje zajednice, grupe i u nekim slučajevima, pojedinci prepoznaju kao dio svog kulturnog nasljeđa.

"Mi već niz godina radimo markice na tematiku kulturnog naslijeđa i u saradnji s Muzejom RS izdajemo sve što je vezano za kulturu, običaje i historiju našeg podneblja. Markicu je dizajnirala Tanja Кuruzović. Imamo i prigodan koverat", rekla je Sanja Skarić-Vidović, rukovodilac Službe za poštanske marke Pošta Srpske.

Dizajniran i poseban koverat (Foto: Pošte Srpske)

Bosna i Hercegovina, odnosno Republika Srpska je 2019. godine potpisala UNESCO-vu Konvenciju o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa, na kojoj se našlo i nekoliko elemenata koji se odnose na tradicionalnu privredu. Među njima su i lipicanci i kosidba na Balkani.

"Lista broji 25 elemenata, dva su već upisana na UNESCO-vu listu, a dva su u procesu upisa, jedan od njih su lipicanci, a drugi Nevesinjska olimpijada. Mimo lipicanaca, što se tiče poljoprivrede imamo upisanu i tradiciju pečenja rakije, kosidbu, pravljenje sira", pojašnjava Vladimir Đukanović, koordinator Odjeljenja za nematerijalno naslijeđe u Muzeju Republike Srpske.

Lipicanac, kao rasa konja, predstvalja spoj kulture i poljoprivrede, a rezultat je dugotrajne i sistemske selekcije u pravcu plemenitosti i gracioznosti. Nastala je 1580. godine u Lipici u Sloveniji, tadašnjoj Austrougarskoj. Danas se u Republici Srpskoj uzgojem lipicanera, pored ergele "Vučijak" bave i registrirani uzgajivači, konjički klubovi i jedna privatna ergela.

Štampane u 15.000 primjeraka

Kada je riječ o kosidbi, od 1992. godine održava se takmičenje u ovom tradicionalnom seoskom poslu u mjestu Balkana kod Mrkonjić Grada. Кošenje trave je jedan od najznačajnijih poljskih poslova za koji su vezani i mnogi običaji. Кosidba na Balkani je značajna utoliko i što je Mrkonjić Grad jedan od značajnijih kovačkih centara gdje se ručno izrađuje poznata kosa "Varcarka", koja je dobila naziv po Varcar Vakufu, nekadašnjem nazivu Mrkonjić Grada, u kojem se ove britke kose izrađuju nekoliko vijekova unazad. Cilj takmičenja jeste očuvanje običaja i jedna je od atraktivnijih manifestacija ove vrste na prostorima bivše Jugoslavije.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Konj predstavlja životinju o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije, pa je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja, primitivnim... Više [+]

Tagovi

Lipicanac Poštanska markica Sanja Skarić-Vidović Vladimir Đukanović UNESCO Кosidba na Balkani


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.