Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zmije u vrtu
  • 24.06.2022. 07:30

Kako otjerati zmije? Urednim vrtom, mirisima i drugim životinjama

Razni mirisi, vibracije, biljke, košenje trave i uklanjanje trave pomoći će da otjeramo zmije. Pritom ih nikada nemojte ubijati

Foto: Depositphotos/cosmln
  • 366
  • 65
  • 0

Prisustvo zmija plaši savremenog čovjeka, ali treba znati da njih ne treba ubijati. One imaju svoju funkciju i kada bi nestale veoma brzo bi došlo do povećanja glodara i drugih štetnih organizama kojima se hrane. Na njihovom jelovniku su: miševi, pacovi, krtice, voluharice, razni insekti.

Najviše ih susrećemo tokom proljeća i ljeta, kada se temperatura kreće između 26 do 32ºC. Najaktivnije su u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima. Kada su visoke ljetne temperature one se skrivaju, ali će se njihova aktivnost povećati krajem ljeta i tokom jeseni. Kad nema hrane za njih, same će otići.

Šta im ne odgovara?

Zmijama ne odgovara kada je zemljište i imanje uredno i čisto. Privlači ih zarasla trava i otpad. Imaju skloništa i hranu. Na takvim mjestima često je mnogo miševa ili pacova. Trava treba da se redovno kosi i uklanja pokošena. Uklanjati gomile šute, kamenja, drveta zaraslog u travu. Orezujte grmlje, drveće i ukrasno bilje. Više im odgovara travnata površina, dok izbjegavaju šljunak i čvrste površine.

Ako imate ljubimce, ne ostavljajte njihovu hranu na otvorenom. Isto važi i kada je u pitanju hrana za ptice.

Izbjegavajte postavljanje fontana, kupališta za ptice i vještačkih jezera suviše blizu kuće i objekata. Voda će ih privući.

Zmije ne čuju, ali odlično registruju vibracije. Možemo ih otjerati različitim uređajima koji emituju vibracije.

Ne vide, ali imaju dobar njuh

Razni mirisi nisu prihvatljivi za njih: amonijak, sirće, eterična ulja, sumpor u prahu, naftalin. Amonijak je miris kojeg najviše ne podnose. Dovoljno je njime natopiti stare krpe i ostaviti na nekoliko mjesta u dvorištu. Sličan efekat ima i sirće kada se tretiraju površine oko bazena. Ulje karanfilića i cimeta u kombinaciji svojim mirisom rastjeruje ove gmizavce. Zaobilaze mjesta gdje je postavljen naftalin. Kako bi ga zaštitili od kiše i vremenskih prilika, stavljamo ga u odrezani dio plastične boce koju smo prekrili kako ga kiša ne bi isprala.

Trava im godi (Foto: Depositphotos/kolesnikovserg)

Soda bikarbona može biti saveznik. Postavljaju se male hrpice. Kada soda počne da usvaja vodu ispušta miris koji je neprijatan za ove nepoželjne goste. Istu ulogu imaju kocke za potpalu.

Kod izbora biljaka koje uzgajamo možemo odabrati vrste kao što su: limunska trava, pelin, bijeli i crveni luk.

Od bijelog luka možete napraviti repelent. U blenderu usitnite deset čenova s malo vode da dobijete pastu. Dodajte malo ulja i kratko miksajte da se masa ujednači. Čuvajte poklopljeno najmanje 1h prije upotrebe. Dovoljno je par kapi smjese istresti na površinu koju želimo zaštititi. Tretiranje površina se ponavlja poslije svake jake kiše ili poslije dvije do tri sedmice. Bijeli i crveni luk se smatraju najefikasnijim biljnim repelentima zbog sadržaja sumpora.

Mnoge životinje su im neprijatelji: ježevi, biserke, svinje, kokoške. Ako ih imate na imanju, manja je vjerovatnoća da će vas posjetiti zmije.

U poljoprivrednim apotekama se mogu kupiti repelenti u obliku spreja ili praha koji se nanose na objekte, staze i mjesta koja želimo zaštiti.


Tagovi

Zmije Repelenti za zmije Biljke repelenti Zmije mirisi Zmija u dvorištu Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.