Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Energetska kriza
  • 22.09.2021. 07:30

Kako nestašica prirodnog plina utječe na poljoprivredu?

Prirodni se plin najviše koristi u proizvodnji gnojiva, pri klanju životinja, ali i u prehrambenoj industriji.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 100
  • 8
  • 0

Norveška je u ponedjeljak pristala povećati izvoz prirodnog plina u ostatak Europe, najnovija je vijest vezana uz aktualnu krizu s nestašicom ovoga energenta koji se koristi prvenstveno kao ekološki najprihvatljivije gorivo te u petrokemijskoj industriji za proizvodnju umjetnih gnojiva i drugih proizvoda. 

Također, njegov nusprodukt, ugljični dioksid rabi se u stočarstvu i prehrambenoj industriji. 

Posljednji okidač za ovakvu odluku bile su rekordno visoke veleprodajne cijene prirodnog plina koje su prijetile krizom u opskrbi hranom u Velikoj Britaniji, piše reuters. Naime, cijene su rasle jer su se mnoga gospodarstva otvorila nakon blokade uzrokovane pandemijom Covid-19 što je povećalo potražnju za ukapljenim prirodnim plinom u Aziji te smanjilo opskrbu Europe. 

Konkretno, britanski su svinjogojci upozorili da u slučaju nedostatka ugljičnog dioksida, više neće moći humano klati životinje u klaonicama koje već imaju velikih problema zbog nedostatka radne snage. Osim toga, on se koristi i pri pakiranju proizvoda poput vakumiranog mesa i povrća, navodi bloomberg

Ogorman višak svinja zbog nedostatka radnika - Engleska će zapošljavati zatvorenike?

Ipak, nestašica plina uvelike utječe na raspoloživost i cijene gnojiva. Američka tvrtka CF Industries je ranije ovog tjedna zatvorila dvije tvornice gnojiva u Engleskoj, a norveška kemisjka tvrtka Yara International planira smanjiti proizvodnju amonijaka u šest pogona dijeljem Europe za 40 posto. 

Europski proizvođači su ranije ovog mjeseca već upozorili kako je plin koji čini 60-80 posto operativnih troškova ove industrije, zabilježio rekordno visoke vrijednosti, odnosno povećanje od 595 posto godišnje. Istovremeno, u udruženju Copa-Cogeca traže od Europske komisije da odbaci antidampinške mjere Europske unije kada su u pitanju cijene gnojiva. 


Tagovi

Energetska kriza Cijene gnojiva Proizvodnja gnojiva Prehrambena industrija Ugljični dioksid


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !