Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenske prilike
  • 31.05.2023. 15:00

Jedva dočekali kišu, a onda morali zaustaviti berbu voća - poplave u Španiji

Povećana vlažnost, nedostatak sunca i grad mogu uzrokovati probleme kod koštičavog voća, sezonskog povrća, vinove loze i agruma, ali i žitarica

Foto: MeteOrihuela/"ElCura" Photography
  • 96
  • 7
  • 0

Nakon dugog sušnog perioda gdje su najviše štete zabilježene na plantažama maslina, badema i rogača, Španija je konačno dočekala kišu. I dok se većina poljoprivrednika raduje, jedan dio se suočava sa poplavama i štetom od obilne kiše i grada, izvještava La Sexta.

Veliki dio ove države je pogođen, a najviše regije Katalonija, Valensija, Mursija i Andaluzija. Izuzetak su Extremadure i Kanarska ostrva.

U 12 sati palo 200 l/m2

Južno od Valensije u toku 12 h zabilježene su padavine preko 200 l/m². U narednom periodu očekuje se i preko 30 litara, a olujom i kišom će najviše biti zahvaćene Valensija i Mursija.

Poljoprivrednici ističu kako se već dugo priželjkivali padavine i da su one prijeko potrebne usjevima i stoci. Ipak, donijele su i zabrinutost. Povećana vlažnost, nedostatak sunca i grad mogu uzrokovati probleme kod koštičavog voća, sezonskog povrća, vinove loze i agruma, ali i žitarica.

Na pojedinim lokacijama padavine i niža temperatura negativno djeluju na vinovu lozu, javlja se uvenuće.

Zaustavljena berba, upitno zametanje plodova

Obilna kiša popunila je vodene akumulacije, ali velike količine koje su pale u kratkom vremenskom intervalu su dovele i do poplava. 

Zaustavljena je berba breskve, nektarine, kajsije i šljive, kao i sezonskog povrća poput: krompira, luka, artičoke, brokule i drugih vrsta. Mnogi povrtlari izvještavaju o pojavi truleži. Ako se ovakvo vrijeme nastavi doći će do problema sa zametanjem plodova, odnosno oprašivanjem cvjetova.


Tagovi

Španija Padavine Oluja Berba Poplava Ugroženi usjevi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete