Pretraga tekstova
Kada bi potražnja za mesom i mliječnim proizvodima iz stočarstva pala za dvije trećine, 44 posto poljoprivrednog zemljišta u deset evropskih zemalja ne bi bilo potrebno za uzgoj stočne hrane i ispašu. A šta bi s njim?
Više od polovine poljoprivrednih površina u deset evropskih zemalja - Danskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj, Rumuniji, Švedskoj i Španiji koristi se za uzgoj hrane za stoku, odnosno proizvodnju mesa i mliječnih proizvoda. Pri tom se oko 20 posto poljoprivrednih površina koristi za uzgoj biljaka namijenjenih ljudskoj prehrani, navode autori studije "Nova korist zemljišta - Potencijal alternativnih proteina u Evropi", iz centra za istraživanje Green Alliance.
Pišu kako u Evropi gotovo da više nema produktivnog zemljišta i sve se više oslanjamo na uvoz. Tako se neće postići evropski zeleni ciljevi, poručuju.
Umjesto mesa i mliječnih proizvoda predlažu korištenje alternativnih biljnih proteina, ali i algi, gljiva i insekata, ali i proteina dobivenih fermenitanjem te proizvodnjom iz stanica.
"Imaju jednako dobar okus kao meso i mliječni proizvodi, a istovremeno znatno niže troškove za potrošače i okoliš. Oni već danas postupno zamjenjuju prerađeno meso i mliječne proizvode jer postaju konkurentniji u odnosu na životinjske proizvode", stoji u studiji koja je predstavljena uoči Međunarodne zelene sedmice u Berlinu, a naručio ju je i finansirao Good Food Institute Europe, nevladina organizacija aktivna na području ove vrste hrane.
Njihova računica pokazuje da kada bi potražnja za mesom i mliječnim proizvodima iz stočarstva pala za dvije trećine, 44 posto poljoprivrednog zemljišta u navedenih deset zemalja ne bi bilo potrebno za uzgoj stočne hrane i ispašu.
"Potreba za površinama u drugim zemljama pala bi još više, za 57 posto. Time bi se oslobodilo područje veličine Španije koje se trenutno koristi za proizvodnju hrane koja se svejedno uvozi u Evropu. Pitanje je kako se to područje može bolje iskoristiti", stoji u studiji.
Smatraju da bi se na taj način mogla poboljšati samodostatnost, stvoriti više prirodnih staništa koja skladište ugljik i čuvaju divlje vrste te povećale površine za agroekološke poljoprivredne metode.
Tagovi
Alternativni proteini Nedostatak zemljišta Studija Hrana za stoku Hrana za ljude Poljoprivredno zemljište
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ječam u vodi, ako se voda brzo ne povuče iz usjeva pitanje kako će dalje teći njihov razvoj i da li će upšte