Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 28.02.2024. 18:00

I dalje pod pritiskom - cijena jedne žitarice značajno pada

Zaliha je puno što znači manje mogućnosti za rast cijena, kažu analitičari Agritela dodajući da su zalihe dosegnule najveći nivo od 2019. Razlog je i jeftina roba iz Ukrajine i Rusije

Foto: Depositphotos/colbylysne
  • 86
  • 5
  • 0

Cijene žitarica i dalje su pod pritiskom. Za pšenicu se kreće oko 200 eura/t, a trend pada se malo smanjio. No, analitičari Agritela ne vide razloga za značajniji oporavak u narednom razdoblju. Razlog je i dalje isti - velika konkurencija prošlogodišnjih zaliha iz Rusije i Ukrajine, piše Agrarheute

Jeftina crnomorska pšenica

U ruskoj crnomorskoj luci Novorossiysk pšenica košta 198 €/t 215 USD/t, a na pariškom Euronextu jučer je bila 202 €/t

Evropska komisija nedavno je objavila FOB cijene pšenice (uključuje troškove samog proizvoda te troškove dostave i utovara na brod ili drugo prijevozno sredstvo na iskrcajnom mjestu, op. ur.) u ukrajinskim izvoznim lukama od 160 €/t. To je 15 eura manje nego početkom mjeseca i oko 46 eura niža cijena od one u francuskoj luci Rouen. 

Francuska je dosad izvezla 5,4 miliona tona pšenice, Rumunska 4,7 mil. t, a Poljska 2,5 mil. t. Litva i Njemačka dosta zaostaju kao izvoznici, svaka s oko 1,8 mil. t. 

Evropa je do sada ukupno izvezla 20,6 mil. t, uključujući durum pšenicu i pšenično brašno, u treće zemlje, što je 5% manje nego prije godinu dana. Istovremeno, količina uvoza u EU veća je za oko 7% nego prošle godine i iznosi 7,7 mil. t.

Gotovo 4 mil. t ili više od dvije trećine uvoza obične pšenice dolazi iz Ukrajine, a ostalo iz Kanade, Moldavije i Rusije.  

Zaliha je puno što znači manje mogućnosti za rast cijena, kažu analitičari Agritela dodajući da su zalihe dosegle najveći nivo od 2019.

Drastičan pad cijene kukuruza 

Cijene kukuruza su u posljednjih nekoliko sedmica pale još drastičnije jer je, opet, velik pritisak onoga iz Ukrajine. Na evropskom terminskom tržištu za martu su nedavno pale ispod granice od 170 eura. Na spot tržištu su za 3 eura više. 

Komisija je izvijestila o FOB cijeni od 172 €/t u francuskom Bordeauxu. Istovremeno u ukrajinskim izvoznim lukama su one oko 154 €/t

Prema podacima Komisije, evropski uvoz kukuruza dosegao je 10,9 miliona tona. Od toga je 6,8 mil. t stiglo iz Ukrajine, a ostatak iz Brazila, Kanade, Srbije i Rusije. Glavni kupac je Španija s dosadašnjih 4,9 mil. t.

Poplavljena polja 

Osim jeftinog uvoza, poljoprivrednici imaju i druge brige. U francuskim i njemačkim regijama obilna kiša uzrokuje plavljenje polja te otežava gnojidbu i sjetvu. U Francuskoj je posijano samo 26% jarog ječma, u poređenju sa 77% prošle godine. 


Tagovi

Cijena pšenice Cijena kukuruza Tržište žitarica Pad cijena Uvoz iz Ukrajine Zalihe žitarica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

34


Glasova: 12

Da 35,3%

Glasova: 17

Ne 50,0%

Glasova: 5

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 14,7%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]