Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropski parlament
  • 04.06.2018. 08:00

Hranu u EU proizvodi 22 miliona poljoprivrednika, ali su potrebne nove generacije

Potrebno je i pojednostavljenje poljoprivredne politike i preusmjeravanje poticaja na mala i srednja obiteljska poljoprivredna gospodarstva, rečeno je na poljoprivrednom panelu Evropskog događaja za mlade (EYE) koji je ovih dana u Strasbourgu okupio više od osam hiljada mladih iz cijele Evrope.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 195
  • 11
  • 0

Ovih je dana u Evropskom parlamentu u Strasbourgu održan poljoprivredni panel Evropskog događaja za mlade (EYE) koji je okupio više od osam hiljada mladih iz cijele Evrope kako bi zajedno promišljali o budućnosti Evropske unije. 

Na poljoprivrednom panelu kojim je predsjedala eurozastupnica Marijana Petir, promišljalo se o poljoprivrednom gospodarstvu budućnosti, a kao govornici na njemu su sudjelovali: Beverly Flatt (Bayer Animal Health), Isabella Lang (IFOAM EU), Jannes Maes (CEJA), Robbe Van Beers (MeBioS laboratorij, KU Leuven). Otvarajući panel, zastupnica Petir je istaknula kako je Zajednička poljoprivredna politika najdugovječnija i najuspješnija politika Evropske unije koja ima za cilj osigurati visoku kvalitetu hrane za više od 500 miliona stanovnika Unije i to po pristupačnim cijenama, navodi se iz njezina ureda. 

Hranu u Evropskoj uniji proizvodi 22 miliona poljoprivrednika i poljoprivrednih radnika, a Petir ističe kako je od presudne važnosti taj rad prepoznati i osigurati da evropski poljoprivrednici za svoj rad budu pošteno plaćeni kako bi oni i njihove obitelji imali pristojan život. Zastupnica Petir govorila je i o izazovima s kojima se evropski poljoprivrednici susreću: pretjerano kompliciranom birokracijom, nepoštenim trgovačkim praksama, teškim pristupom zemljištu i financijskim sredstvima, nerealnim kamatnim stopama na kredite, elementarnim nepogodama, neadekvatnom vrednovanju njihovog rada, kao i malim interesom mladih generacija da se bave poljoprivredom.

"Upravo zbog toga je Evropski parlament, promišljajući o reformi Zajedničke poljoprivredne politike, uzeo u obzir sva ova pitanja i naglasio potrebu za generacijskom obnovom, pojednostavljenjem poljoprivredne politike i preusmjeravanju poticaja na mala i srednja obiteljska poljoprivredna gospodarstva“, rekla je zastupnica Petir te dodala kako proračun namijenjen poljoprivredi ne smije nipošto biti rezan, već mora ostati na postojećoj razini, ako ne i biti povećan. 

Petir je svoj govor završila naglašavajući kako je potrebno ulagati u istraživanje i razvoj te pomoći mladim poljoprivrednicima koji su voljni učiti i u svom radu koristiti metode i prakse koje će promicati zaštitu okoliša. "Mladi su uistinu bili puni inovativnih ideja. Njihova kreativnost i angažman me raduju i pokazatelj su da mladi nisu samo pasivni promatrači, već aktivni sudionici političkih i društvenih događanja te mogu biti kreatori budućih evropskih politika“, naglasila je Petir koja je poručila mladima da će neke od njihovih ideja biti dobra podloga zastupnicima za izradu amandmana na reformu Zajedničke poljoprivredne politike koju je predstavio povjerenik Phil Hogan.


Tagovi

Evropski parlament Mladi Marijana Petir Poljoprivredni panel EYE


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]