Pretraga tekstova
Ljuća je od Carolina Reaper za milion skovila. Njen plod su probali samo rijetki. Kako se osjećao uzgajivač kada ju je pojeo?
Pepper X je najljuća sorta čili paprika na svijetu. Ova titula joj je zvanično dodijeljena od strane Ginisove knjige rekorda u 2023. godini, prenio je BBC. Svrgnula je s trona Carolina Reaper čili papričicu nakon 10 godina.
Stvorio ju je uzgajivač Ed Currie, kao i Carolinu Reaper. Koliko je ljuta govori poređenje s habanerom paprikom čija ljutina dostiže 100.000 Scovilleove skale (skala kojom se opisuje ljutina u paprikama, koja ovisi od količine alkaloida kapsaicina u kori, op.a.), dok Pepper X bilježi 2,69 miliona jedinica.
Currie kaže da ju deceniju uzgajao na svojoj farmi u Južnoj Karolini, SAD. Naveo je da je rezultat timskog rada i da su za nju znali samo najbliži članovi porodice i prijatelji.
U laboratorijskim testovima na Univerzitetu Winthrop u Južnoj Karolini, Pepper X je registrovao u prosjeku 2.693.000 skovila što je veća ljutina za milion skovila od Carolina Reaper-a koja je u prosjeku imala 1.641.183 skovila.
Njen uzgajivač je jedan od pet ljudi koji su do sada pojeli cijeli plod najljuće sorte. Svoju ljutinu može zahvaliti specifičnom obliku i većoj površini posteljice, tkivu koje drži sjemenke, u kojoj se nalazi kapsaicin.
"Osjećao sam vrućinu tri i po sata. Onda su se pojavili grčevi koji su užasni. Ležao sam na mermernom zidu otprilike sat vremena na kiši, stenjući od bola", opisao je svoje iskustvo.
Pepper X je nastao ukrštanjem Carolina Reapera i izuzetno ljute paprike koju mu je prijatelj poslao iz Michigana. Curriejev advokat je rekao da je 10.000 proizvoda bez dozvole koristilo ime Carolina Reaper. U cilju zaštite intelektualno vlasništvo i ostvarivanja profita ovog puta, plodovi i sjemenke Pepper X neće biti puštene u prodaju. Jedini način da okusite Pepper X biće kroz prodane ljute umake.
Korištena naslovna fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 Unported license.
Tagovi
Ljute papričice Najljuća čili paprika Pepper x paprika Guinnessova knjiga rekorda Skovilova skala Ljutina paprike
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.