Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 18.08.2023. 13:30

Gradiška: Pooštrene inspekcijske kontrole pripreme svinjetine

Kontrole u objektima gdje se priprema hrana od svinjetine, u restoranima, svadbenim salonima i pečenjarama.

Gradiška: Pooštrene inspekcijske kontrole pripreme svinjetine
Foto: Depositphoto/photovs
  • 507
  • 52
  • 0

Na području Gradiške, zbog pojave afričke kuge svinja, biće pooštrene inspekcijeke kontrole pripreme hrane od svinjskog mesa u restoranima, svadbenim salonima i pečenjarama, najavio je gradski veterinarski ispektor Bojan Mirjanić, izvještava RTRS.

Samo meso iz registrovnih klaonica

Inspektori će ciljano kontrolisti namirnice životinjskog porijekla. Ugostiteljski objekti mogu prodavati i usluživati pečeno svinjsko meso samo ako je ono od svinja koje su zaklane u registrovanim klaonicama.

Mirjanić naglašava da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske naložilo pojačane inspekcijske kontrole. Biće formiran tim od sedam gradskih inepektora, koji čine tri veterinarska inspektora, dva inspektora za hranu i dva tržišna inspektora.

"Potrebana je dodatna ozbiljnost svih u lancu, od uzgoja svinja do pripreme svinjskog mesa za ishranu, kako bi se spriječilo širenje afričke kuge, a posebno nakon što su na snagu stupile nove ublažene mjere koje se odnose na prevoz i klanje svinja u zaraženim i ugroženim područjima."

Kaže da će svi kojima je u interesu da se sačuva stočni fond i spriječe velike ekonomske štete morati da shvate šta znači dobra veterinarska praksa koja se ogleda u biosigurnosnim uslovima na farmama i označavanju životinja ušnim markicama, ali i šta znači obezbjediti uvid u sljedivost namirnica životinjskog porijekla od uzgajivača do potrošača.


Tagovi

Gradiška Svinjetina Svinjsko meso Inspekcijske kontrole Afrička svinjska kuga Registrovane klaonice Prodaja svinjetine


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.