Pretraga tekstova
Kontrole u objektima gdje se priprema hrana od svinjetine, u restoranima, svadbenim salonima i pečenjarama.
Na području Gradiške, zbog pojave afričke kuge svinja, biće pooštrene inspekcijeke kontrole pripreme hrane od svinjskog mesa u restoranima, svadbenim salonima i pečenjarama, najavio je gradski veterinarski ispektor Bojan Mirjanić, izvještava RTRS.
Inspektori će ciljano kontrolisti namirnice životinjskog porijekla. Ugostiteljski objekti mogu prodavati i usluživati pečeno svinjsko meso samo ako je ono od svinja koje su zaklane u registrovanim klaonicama.
Mirjanić naglašava da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske naložilo pojačane inspekcijske kontrole. Biće formiran tim od sedam gradskih inepektora, koji čine tri veterinarska inspektora, dva inspektora za hranu i dva tržišna inspektora.
"Potrebana je dodatna ozbiljnost svih u lancu, od uzgoja svinja do pripreme svinjskog mesa za ishranu, kako bi se spriječilo širenje afričke kuge, a posebno nakon što su na snagu stupile nove ublažene mjere koje se odnose na prevoz i klanje svinja u zaraženim i ugroženim područjima."
Kaže da će svi kojima je u interesu da se sačuva stočni fond i spriječe velike ekonomske štete morati da shvate šta znači dobra veterinarska praksa koja se ogleda u biosigurnosnim uslovima na farmama i označavanju životinja ušnim markicama, ali i šta znači obezbjediti uvid u sljedivost namirnica životinjskog porijekla od uzgajivača do potrošača.
Tagovi
Gradiška Svinjetina Svinjsko meso Inspekcijske kontrole Afrička svinjska kuga Registrovane klaonice Prodaja svinjetine
Autorica
Više [+]
Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Poljoprivredna zadruga "АgroVip" poziva nove kooperante. Donosimo i priču o pogodnostima koje imaju proizvođači.