Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Degradacija zemljišta
  • 22.02.2018. 12:30

FBiH u 12 godina izgubila skoro 6.500 ha najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta

Samo na području Tuzlanskog kantona ima više od 5.500 hektara tehnogenih pustinja, a identificirano je više od 650 divljih deponija, koje zauzimaju površinu od čak 8.000 hektara.

  • 230
  • 17
  • 0

Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu održao je radionicu u okviru FAO/GEF projekta "Podrška u donošenju odluka za uključivanje i širenje praksi održivog upravljanja zemljištem".

Naučno istraživanje ovog fakulteta se, između ostalog, ističe da su u Federaciji Bosne i Hercegovine trajno izgubljena najkvalitetnija poljoprivredna zemljišta, te da direktni gubici, samo za izgradnju naselja i infrastrukture, u periodu od 2000. do 2012. godine, iznose gotovo 6.500 hektara. Kako navode, samo na području Tuzlanskog kantona ima više od 5.500 hektara tehnogenih pustinja, a identificirano je više od 650 divljih deponija, koje zauzimaju površinu od čak 8.000 hektara, stoji u priopćenju resornog ministarstva.

Prioritetno područje općine Tuzlanskog kantona

Jedna od važnih aktivnosti je izgradnja i jačanje kapaciteta ministarstava i općinske administracije u borbi protiv degradacije zemljišta. Kao prioritetno područje za implementaciju projektnih aktivnosti odabrane su općine Tuzlanskog kantona: Gradačac, Gračanica, Sapna, Živinice, Kalesija, Srebrenik, Banovići, Kladanj i Grad Tuzla, koje su suočene sa najvećim problemima degradacije i koje imaju izrađenu kartu upotrebne vrijednosti zemljišta što je ključna osnova za planiranje, održivo upravljanje zemljištem i širenje praksi održivog upravljanja zemljištem. Komasacija zemljišta, čija se implementacija odvija na području općine Ravno, također je predmet projekta i jedna od ključnih mjera održivog upravljanja zemljištem.  

U narednoj fazi projekta, uz podršku lokalnih aktera, u navedenim općinama Tuzlanskog kantona, koje su izradile "Kartu upotrebne vrijednosti zemljišta", sprovest će se aktivnosti na analizi tekućih problema, selekciji prioriteta za rješavanja odgovarajućih mjera, u okviru čega bi se određene mjere i implementirale, kako bi se, na praktičan način, ukazalo na njihovu efikasnost i značaj u zaštiti zemljišta, i njegovoj obnovi, najavljuje prof. dr. Hamid Čustović, rukovodilac projekta.

Problem je erozija koja uzrokuje klizišta

"Rezultat cjelokupnog procesa treba da bude odabir prioritetnih projekata i idejnih rješenja, na općinskom, međuopćinskom, kao i regionalnom nivou, za potencijalnu aplikaciju i finansiranje, kako od strane domaćih, tako i međunarodnih, finansijskih institucija", zaključuje Čustović. 

Na radionici je također istaknuto da je zajednički problem na prostoru cijele Federacije Bosne i Hercegovine i erozija, odnosno hiljade registriranih klizišta, nereguliran vodni režim u poplavnim područjima i mnogi drugi problemi.

FAO/GEF projekat, kao dio globalnog projekta koji se implementira u 15 zemalja, ima za cilj da podrži lokalne zajednice u identifikaciji prioriteta i mjera u zaštiti zemljišta i revitalizaciji degradiranih površina. 

Detaljno izvješće možete pročitati na ovoj poveznici

Foto: Bigstockphoto/Gajus


Tagovi

Degradacija zemljišta Zemljište u Tuzlanskom kantonu Klizišta Hamid Čustović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas