Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita tla
  • 07.12.2019. 08:00

EU svake godine erozijom gubi veliki dio tla

Količina gubitka tla je ekvivalent površini tla dubine jednog metra na području koje odgovara površini grada Berlina.  Sve veća populacija, koja zahtijeva više zemlje za proizvodnju hrane, urbanizaciju i industriju, na tlo stavlja dodatni pritisak.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 110
  • 8
  • 0

Tlo je osnova za hranu koju uzgajamo, kao i za proizvodnju stočne hrane, tekstila, drveta i drugih materijala. Preduslov je za čistu vodu, čuva biološku raznolikost, reciklira hranjive tvari, regulira klimu i dio je naših krajolika i kulturne baštine. Tlo je važno za dobrobit i ravnotežu ekosustava na našem planetu.

Ovaj prirodni resurs je krhak i ograničen, pa treba pažljivo upravljati s njim i štititi ga. U EU svake godine erozijom gubi dio tla. Količina gubitka tla je ekvivalent površini tla dubine jednog metra na području koje odgovara površini grada Berlina.  Sve veća populacija, koja zahtijeva više zemlje za proizvodnju hrane, urbanizaciju i industriju, na tlo stavlja dodatni pritisak.

Može proći i do 1.000 godina da se proizvede 1cm plodnog tla, ali samo nekoliko godina da se izgubi, što znači da moramo djelovati na njegovom očuvanju i obnovi.

Što ZPP čini da zaštiti tlo?

Na evropskoj razini Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) uspostavila je razne instrumente za promicanje održive uporabe tla. Načelo unakrsne usklađenosti povezuje izravne isplate s dobrim poljoprivrednim praksama koje osiguravaju osnovne standarde o okolišu i klimi, sigurnosti hrane, zdravlju životinja i biljaka, dobrobiti životinja i pomažu u održavanju zemljišta u dobrom poljoprivrednom i okolišnom stanju. Stoga postavlja osnovicu za agro-okolišne mjere i potiče održivo upravljanje i korištenje tla.

Količina gubitka tla je ekvivalent površini tla dubine jednog metra na području koje odgovara površini grada Berlina.

Izravna plaćanja dostupna su i poljoprivrednicima ako se pridržavaju tzv. mjera zelene gnojidbe koje doprinose zdravlju tla. Ove mjere, na koje se odnosi 30% izravnih plaćanja, zahtijevaju da poljoprivrednici diverzificiraju usjeve, održavaju trajne pašnjake i da 5% obradivog zemljišta posvete "područjima s fokusom na ekologiju". Ove akcije doprinose povećanju otpornosti tla, očuvanju ugljika u tlu i zaštiti biološke raznolikosti.

Zaštita tla ugrađena je i u programe ruralnog razvoja koji se financiraju iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a njima upravljaju same države članice. Promicanje učinkovitosti resursa i obnova, očuvanje i poboljšanje ekosustava povezanih s poljoprivredom dva su od šest ključnih prioritetnih područja ruralnog razvoja. Tla su očito u središtu ovih mjera.

Očuvanje tla u budućnosti

Briga za okoliš, djelovanje protiv klimatskih promjena te očuvanje krajolika i biološke raznolikosti tri su od devet ciljeva budućeg ZPP-a, donosi Evropska komisija. Budući ZPP pomoći će održivom upravljanju i učinkovitom korištenju tla koristeći pristup zasnovan na dokazima i performansama, temeljen na digitalizaciji.

Novi "uslovni" okvir budućeg ZPP-a podržava poboljšanu kvalitetu tla i zaštitu tla te povećanu količinu ugljika kroz bolje korištenje i upravljanje zemljišta. Poljoprivrednici moraju udovoljavati dobrim poljoprivrednim i okolišnim uslovima (GAECs) povezanima s izravnim potporama. GAEC-ovi za tlo uključuju zaštitu tresetnih i močvarnih područja, rotaciju usjeva, minimalnu obradu tla radi smanjenja degradacije tla i pokrivanje tla.

Suši se europsko zemljište: Umjesto da upija ugljični dioksid, oslobađat će ga?

Pored toga, sada je obvezan GAEC zahtjev za sve poljoprivrednike da koriste Alat za održivu poljoprivredu (FaST) za razvoj svojih planova upravljanja hranjivim tvarima. Alat prikuplja informacije poput satelitskih podataka, uzorkovanja tla i podataka o zemljišnim parcelama kako bi poljoprivrednicima omogućio donošenje informiranih i ciljanih odluka o njihovim potrebama za hranjivim tvarima.

Budući ZPP također uključuje novi i inovativni dobrovoljni okvir unutar prvog i drugog stupa, stup 1 "eko-sheme" i stup 2 "agro-okolišne i klimatske mjere" potiču i/ili nagrađuju poljoprivrednike i korisnike za dobrovoljan prelazak sa obveznog zahtjeva "uvjetovanosti“ kao sredstva za poboljšanje njihovih okolišnih i klimatskih učinaka na nove sheme. Svaka država članica dizajnira ove programe u skladu sa svojim lokalnim potrebama i uslovima. Pojačano gospodarenje trajnim pašnjacima, organskim uzgojem, pošumljavanjem i stvaranjem šumskih površina, agroekologija i poljoprivredno-šumarstvo, precizna poljoprivreda samo su neki od primjera korisnih praksi obrađivanja zemlje koje bi zemlje članice mogle ponuditi.

Digitalizacija ima cilj optimizaciju plodnosti tla i smanjenje zagađenja

Digitalizacija je presudan cilj budućeg ZPP-a i igra središnju ulogu u pomaganju u postizanju ambicioznih ciljeva budućeg ZPP-a. Digitalizacija ima za cilj optimizirati plodnost tla i smanjiti zagađenje podržavanjem boljeg upravljanja poljoprivrednim gospodarstvom i korištenjem prave količine inputa na pravom mjestu u pravo vrijeme. Precizna poljoprivreda uključuje upotrebu digitalnih tehnika za praćenje i precizno optimiziranje poljoprivrednih proizvodnih procesa kako bi se povećali prinosi koristeći manji unos (npr. gnojiva i pesticidi).

Buduća ZPP podržavat će bolje agronomske i ekološke učinke poljoprivrednih gospodarstava putem ciljanijeg, ambicioznijeg i fleksibilnijeg pristupa koji državama članicama daje odgovornost za osmišljavanje mješavine programa koji udovoljavaju okolišnim i klimatskim ciljevima na razini EU-a. Kako će sheme biti prilagođene lokalnim potrebama i uslovima, to će pomoći stvoriti povoljne uvjete za poboljšanje plodnosti i strukture tla, smanjenje erozije i dezertifikacije tla (opustinjavanje tla), bolje upravljanje hranjivim tvarima i povećanje skladištenja ugljika u tlu.

Istraživanje i inovacije za budućnost našeg tla

Evropska komisija predlaže provedbu "misije" na području zdravlja tla i hrane, kao dijela Horizont Europe - sljedećeg okvirnog programa za istraživanje i inovacije. "Misije" su novi instrument za istraživanje i inovacije za postizanje rješenja koja su važna u našem svakodnevnom životu.

Misija na području zdravlja tla i hrane podići će svijest o važnosti tla, angažirati građane, stvoriti znanje i razviti niz rješenja za održivo upravljanje tlom u Europi. Kao prvi korak, grupa od 15 neovisnih stručnjaka radi na razvoju ideja za određenu misiju. Zainteresirane strane i građani će također sudjelovati u raspravama kao i u osmišljavanju i provedbi aktivnosti. Uz to, poljoprivrednici i šumari igrat će važnu ulogu jer su ključni u očuvanju i zaštiti našeg tla.

Evropsko poljoprivredno partnerstvo za inovacije (EIP-AGRI) također promiče zdravo tlo. Nekoliko stručnih skupina rade na tlu izravno ili neizravno. Na primjer, jedna od tih skupina izradila je brošuru na temu "Tla koja sadrže organsku tvar". Pored toga, niz lokalnih inovacijskih projekata također radi na ovom pitanju. Npr., operativna grupa koju financira EU u Velikoj Britaniji radi na projektu "Upravljanje pokrovnim kulturama za poboljšanje biologije tla". Cilj je usporediti utjecaj različitih metoda pokrovnog usjeva - usjeva uzgojenog radi zaštite i obogaćivanja tla i to upravljanjem biologije tla. 


Tagovi

Tlo Očuvanje tla Zaštita tla Održiva uporaba tla ZPP


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.