Od sijanja do branja za 100 dana, otporan na bolesti, sušu i visoke temperature. Daje male, ali ujednačene prinose.
Udruženje građana "Proizvođači kukuruza klečka i popovopoljca" Trebinje podnijelo je Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine zahtjev za registraciju oznake porijekla za prehrambeni proizvod "kukuruz klečak – popovopoljac".
Specifičan je, pored ostalog, po tome što među lokalnim stanovništvom ima više naziva – brzac, stodanjak, desetoredac, popovopoljac i klečak.
Prva dva imena vezuju se uz njegov brzi rast, jer je cijeli proces proizvodnje (od sijanja do branja) trajao svega stotinu dana, koliko je područje Popovog polja, na kojem je nastala ova stara sorta, bilo obradivo, dok su ga ostatak godine plavile vode Trebišnjice.
Desetoredac ukazuje na to da, uglavnom, ima deset redova zrna na klipu, a ime popovopoljac ovaj kukuruz dobio je po Popovom polju. Simbolično ime klečak dobio je zbog niskog rasta stabljike (kleči se dok se bere).
Ovaj kukuruz može se jesti i kuhan i pečen, a najpopularniji proizvod od njega je brašno koje se koristi za puru ili kruh kukuruznicu.
Očuvan je uprkos pojavi mnogih profitabilnijih hibrida, i to zahvaljujući izvrsnom slatkastom okusu njegovog brašna, a domaćim jelima, poput pure, prijesnaca i cicvare, koja se prave od brašna ovog "višeimenog" kukuruza daje poseban okus. Boja brašna je blijedo-žuta s jače ili slabije izraženim nijansama.
Prema navodima podnositelja zahtjeva, klečak, kao i sve stare balkanske sorte kukuruza, obiluje prehrambenim vlaknima koja snižavaju povišen nivo holesterola, kao i folnom kiselinom koja čuva kardiovaskularni sistem. Bogat je i vitaminom B1 važnim za dobar rad mozga te ugljikohidratima koji brzo daju energiju organizmu.
Kukuruz brzac "preživio" hibride - ne zna se odakle je, pa je naš
Nema posebnih proizvodnih zahtjeva i veoma je otporan na bolesti. Odlikuje se izuzetno velikom otpornošću na sušu i visoke temperature, što ga čini idealnim za uzgoj u Popovom polju, gdje daje male, ali ujednačene prinose.
Ovaj kukuruz ne uzgaja se u širem okruženju. Slične sorte u Bosni i Hercegovini su osmak brdski bijeli i osmoredac.
Više informacija možete pročitati u specifikaciji proizvoda.
Tagovi
Autorica