Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjeti nutricionistice
  • 02.05.2025. 07:30

Dan poslije roštilja i čašice više: Kako "preživjeti" drugi maj?

Ako vam se jutros čini da vam je stomak ostao na slavlju, a glava na nekoj drugoj lokaciji, red je da malo poradite na svom probavnom sistemu. Donosimo savjete nutricionistice Maje Jonjić Trifković.

Dan poslije roštilja i čašice više: Kako "preživjeti" drugi maj?
Foto: Shutterstock/Cherries
  • 49
  • 0
  • 0

Roštilj se dimio, pića su se hladila, a salate služile više za ukras nego za jelo – prvi maj je, kod mnogih ostavio posljedice. Jutro nakon prazničnog slavlja često izgleda kao poprište bitke: stomak prepun, glava teška, a vi se pitate je li jučerašnja četvrta pljeskavica i ko zna koja čašica bila greška. Jeste.

Ali, niste sami, i nije sve izgubljeno. Uz malo pameti i dosta vode, i najumorniji organizam može se vratiti na fabričke postavke. Ako vam se jutros čini da vam je stomak ostao na slavlju, a glava na nekoj drugoj lokaciji, red je da malo poradite na svom probavnom sistemu.

Šta jesti, šta piti...

Šta pojesti, šta piti i kako pomoći organizmu da se vrati u balans nakon praznične neumjerenosti, pojasnila je Maja Jonjić Trifković, nutricionistica iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Maja Jonjić Trifković
Postoje obroci koji olakšavaju rad jetre, kaže nutricionistica (Foto: INZ)

"Dan nakon unosa teške hrane i alkohola je najbolje započeti dobrom hidracijom, običnom vodom, nezaslađenim biljnim čajem ili bistrom supom, kako bi se organizam oporavio od dehidracije izazvane unosom alkohola i obilnim teškim obrocima", kaže Jonjić Trifković, dodavši i kako prvi obrok treba biti lagan, npr. zobena kaša s lanom, jabukom, borovnicama i jogurtom s probiotikom, koji će pomoći obnovi crijevne mikroflore.

Ističe kako postoje obroci koji olakšavaju rad jetre, organa koji najviše trpi zbog praznične neumjerenosti, ali i rad našeg probavnog sistema.

"To su prvenstveno lagane čorbe i variva od povrća, a za oporavak jetre naročito je dobro povrće kao što su šparoge, artičoke, kelj, kupus, brokula. Od voća svakako uvrstite sok od grejpa, jabuke, mrkve i cvekle", savjetuje nutricionistica.

Ne preskačite doručak

Preskakanje doručka ne preporučuje nikada, pa ni nakon obilnih prazničnih obroka. Važno je, navodi, polako vratiti tijelo u rutinu s manjim i pravilno raspoređenim obrocima tokom dana. Idealno je pojesti nešto lako probavljivo i nutritivno bogato.

"Stoga je jako važan unos hrane bogate vlaknima: integralne žitarice, mekinje, mahunarke, sjemenke, voće, povrće, koja utiče na pravilno funkcioniranje probave i pomaže u eliminaciji štetnih tvari iz organizma", poručuje Jonjić Trifković.

Predstavlja li doručak najvažniji obrok u danu?

Za rehidraciju organizma, kako dodaje, od posebnog je značaja redovno piti vodu u dovoljnim količinama tokom cijelog dana. Osim vode, preporučuju se nezaslađeni biljni čajevi, kao i cijeđeni sok od naranče i limuna.

"Za nadoknadu elektrolita konzumirajte blago posoljene bistre supe. Svakako, izbjegavajte alkohol, energetska pića, zaslađene sokove, ali i kafu u velikim količinama. Unos svježeg voća poput banane ili naranče dodatno pomaže nadoknadu elektrolita", kaže naša sagovornica.

Ako se javljaju simptomi poput jake mučnine, povraćanja, bolova u stomaku, dijareje, izražene nadutosti, dugotrajnog umora ili vrtoglavice potražiti stručnu pomoć liječnika.

Danas nemojte samo ležati

Prema savjetu nutricionistice, umjerena fizička aktivnost poput šetnje na otvorenom, blagog istezanja ili lagane vožnje bicikla svakako koristi organizmu i doprinosi poboljšanju raspoloženja.

"Intenzivan trening ne bih preporučila dan nakon prekomjernog unosa hrane i alkohola. Ukoliko ste tokom praznika bili neumjereni, dajte svom tijelu vrijeme za oporavak."

muškarac jede supu
Supa je uvijek dobar izbor (Foto: Shutterstock/New Africa)

Kako biste pomogli probavi, omogućite si svakodnevni unos hrane bogate vlaknima, kako je prethodno navedeno, povećajte unos voća i povrća (posebno zelenog lisnatog) za dovoljnu opskrbu organizma vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji će ojačati imunitet i ublažiti štetni učinak otrovnih tvari (toksina).

Osim u čorbama i supama ili kao prilog glavnom jelu, povrće možete miješati u razne salate ili zajedno s voćem u ukusne kombinacije različitih smutija i kaša, koji mogu biti praktično, hranjivo i ukusno rješenje za vašu užinu.

"Izbacite ili svedite na minimum unos suhe i brze hrane, masne i pržene hrane, industrijski ultraprerađene hrane, slatkiša, gaziranih i drugih zaslađenih sokova, energetskih pića i, svakako, alkohola. Ne pretjerujte s količinama unesene hrane i trudite se rasporediti ukupan dnevni unos hrane u više manjih obroka u toku dana radi ubrzanja metabolizma i poticanja probave", zaključuje Jonjić Trifković.


Tagovi

Prvi maj Drugi maj Šta jesti Šta piti Maja Jonjić Trifković Institut za zdravlje i sigurnost hrane Nutricionistica


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nije baš "od igle do lokomotive", ali je od metle do traktora 🧹🚜 Mostarski sajam ponudio za svakog po nešto, traje do subote, 12. aprila, i prva dva dana vrvi od posjetilaca.