Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slana
  • 14.03.2021. 10:00

Čini nepopravljive štete u vinogradima, voćnjacima i povrtnjacima, a što je uopće slana?

Do nje dolazi nakon bure, kad je potpuno vedro, “kao staklo”, otkriva nam dr. Anđelko Vrsaljko fenomen koji uzrokuje velike štete poljoprivrednicima.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL (ilustracija)
  • 106
  • 221
  • 0

Kiša, tuča, susnježica, snijeg, rosa, mraz, inje, posolica… A slana? Što je i kako nastaje ta padalina od koje voćari i povrćari, posebno oni u primorskom području, najviše strahuju, zna se malo ili gotovo ništa.

“Točno. Eto ni ja nisam nigdje uspio pronaći nešto o tom prirodnom fenomenu. Tijekom studija na Agronomskom fakultetu u Zagrebu učio sam klimatologiju, ali nikad nisam ni čuo ni pročitao kako nastaje slana”, kaže dr. sc. Anđelko Vrsaljko, profesor na Učiteljskom studiju zadarskog Sveučilišta gdje predaje turizam i prirodoslovlje.

Nije čuo ni od koga, niti igdje pročitao, ali dr. Vrsaljko, rodom iz nizinskog kraja, izgleda jedini zna pojasniti što je i kako nastaje.

Slana pada kad bura stane

“Slana je narodski naziv za slani proljetni mraz. To je fenomen koji nastaje gdje imaš uvučeno more, te onda i buru", započinje i nastavlja: “Ona je kombinacija soli i mraza. Pri jačim vjetrovima, dolazi do isparavanja vodenih para sa mikročesticama soli".

Do isparavanja, pojašnjava, dolazi na svim temperaturama iznad nule. Zimi bura puše i imaš osjećaj da je minus 15, a ipak ima isparavanja još jače nego ljeti. Ne isparava samo voda nego i čestice NaCl, soli i klora. Jednostavno iz mora, uz čestice vodene pare, dižu se i mikročestice soli koje se u atmosferi vrtlože. Slana, napominje, uvijek dolazi nakon bure, nikad poslije juga. Čestice soli dolaze u atmosferu. Bura nastaje uslijed različitih tlakova preljevanjem hladnoga zraka iz unutrašnjosti prema moru.

Bura kao sjeveroistočni vjetar diže i vrtloži vlagu sa česticama soli u atmosferu. Pri nižim temperaturama oko nule i malo nižim od nule u trenutku kada bura stane, sol u atmosferi se više ne vrtloži nego ona suhom depozicijom počinje padati.

"Čestice soli se tako deponiraju na niže razine. Budući da je temperatura oko nule i ispod nule u atmosferi se vodena para kondenzira. Iz te vodene pare otapa se sol i kao slana voda dolazi noću, u pravilu iza tri, četiri sata izjutra. Spušta se s površine tamo gdje se zatekla i pada na zemlju u vidu kondezirane rose, ali slane rose", pojašnjava.

Nepopravljive štete na vinogradima, voćnjacima i povrću

Ove godine još nije bilo slane? “Nije, jer i kad je u nekoliko navrata bilo bure nije bilo posve vedro. Do nje dolazi nakon bure, kad je potpuno vedro “kao staklo”. To je uglavnom u drugoj polovici ožujka, u travnju i ponekad, nažalost, i u svibnju”, kaže dr. Vrsaljko. Uz proljetni mraz slana uzrokuje najveće, obično nepopravljive štete u vinogradima, voćnjacima i povrtnjacima. Podsjetimo, tijekom proteklih godina, najčešće u travnju mnogim je poljoprivrednicima, ostavila tolike štete na vinogradima, voćnjacima i povrću da se u nekim područjima proglasilo stanje elementarne nepogode.

Ako dođu niske temperature do dva, tri ili četiri iznad nule i da nedajbože zapuše bura, kad bi stala, pri takvoj temperaturi, došlo bi do slane. "Sada je i kiša problem. Velika je suša, neobična za ovo doba godine", zaključuje dr. Anđelko Vrsaljko kojega mnogi smatraju najkompletnijim hrvatskim agronomom. Znanstvenik je i stručnjak, ali i praktičar koji iza sebe ima bezbroj realiziranih projekata i podignutih nasada. Ima i svoje vinograde i voćnjake na obiteljskom imanju u Nadinu, u kojima je svakodnevno, čim završi svoje obveze na Sveučilištu.


Tagovi

Dr. sc. Anđelko Vrsaljko Slana Bura Elementarne nepogode


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]