Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO indeks
  • 06.03.2023. 15:00

Cijene hrane i dalje padaju: Koji artikli su pojeftinili?

Trend pada nastavio se jedanaesti mjesec zaredom. Dvije vrste proizvoda predvode u nižim cijenama

Foto: Depositphotos/valio84sl
  • 174
  • 18
  • 0

U januaru je indeks cijena hrane Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) nastavio trend pada jedanaesti mjesec zaredom. U februaru je prosjek bio samo 0,6 posto niži u odnosu na januar.

Indeks je pao 18,7 posto u odnosu na vrhunac koji je dostigao u martu 2022. godine.

Na to je najveći uticaj imao pad indeksa za biljna ulja i mliječne proizvode, zajedno sa djelomično nižima za žitarice, ali i meso. To je više nego nadoknadilo nagli rast cijena šećera.

Biljna ulja i mlijeko

U februaru je indeks cijena žitarica ostvario blago smanjenje od 0,1 posto u odnosu na januar i 1,4 posto iznad nivoa prije godinu dana. Poslije tri uzastopna mjeseca pada, međunarodne cijene pšenice su u februaru neznatno porasle. Za kukuruz su također ostvarile blagi porast zbog pogoršanja uslova u Argentini, pojačanog izvoza iz Brazila i manje potražnje iz SAD-a. Za sirak su smanjene za samo 0,2 posto, ječma za 0,9 posto. Najviše zbog veće dostupnosti na južnoj hemisferi.

U Evropi cijene žitarica rastu - upitan transport preko Crnog mora

Indeks cijena biljnih ulja je pao za 3,2 posto u odnosu na januar i predstavlja najniži nivo od početka 2021. godine. Pale su vrijednosti palminog i sojinog, a kotacije suncokretovog i ulja repice su ostale na silaznoj putanji.

Za 2,7 posto manje su cijene svih mliječnih proizvoda u odnosu na januar, a najveći pad su doživjele one putera i obranog mlijeka u prahu. U zapadnoj Evropi su sezonske isporuke mlijeka poslednjih mjeseci bile iznad mjesečnih prosjeka i uticale na globalne izvozne cijene. Povećane su zalihe putera i sira.

Šećer najviše poskupio

Neznatno je niži indeks cijena mesa. U februaru su vrijednosti za živinsko meso pale osmi mjesec zaredom, što je odraz velike globalne ponude. Za svinjsko su porasle, potkrijepljene zabrinutošću tržišta zbog niske dostupnosti svinja spremnih za klanje usred rastuće interne potražnje u Evropi. Kada je riječ o govedini i ovčetini, bile su stabilne.

Cijene svinja i dalje rastu - manja proizvodnja u EU

Najviše je poskupio šećer i to za 6,9 posto u odnosu na januar. Treba reći da su iznosi dostigli najveći nivo u posljednjih šest godina, a najviše zbog zabrinutosti oko proizvodnje i manjeg izvoza u Indiji. Dobar napredak žetve na Tajlandu i obilne padavine u glavnim uzgojnim područjima Brazila spriječili su veći mjesečni rast.


Tagovi

FAO Indeks cijena hrane Šećer Mlijeko Biljna ulja Cijene hrane Meso Cijene žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

19

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 12

Katastrofu, propast ćemo! 63,2%

Glasova: 5

Prosperitet, bit će nam bolje 26,3%

Glasova: 1

Sve će biti isto 5,3%

Glasova: 1

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 5,3%

Pregled ankete

Pregled ankete