Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište gnojiva
  • 15.12.2022. 15:00

Cijene gnojiva padaju i nastavit će padati?

Na pad cijena utječe slaba potražnja, a i mogućnost izvoza ruskih gnojiva. Bez obzira na ovakav trend, one su i dalje historijski visoke

Foto: Depositphotos/style-photo
  • 617
  • 79
  • 0

Vijest da evropska prozvodnja gnojiva raste, a ruske zalihe se vraćaju u promet, signal je da će cijene gnojiva nastaviti padati, piše Agrarheute. U SAD-u cijene uree i ostalih azotnih gnojiva nastavljaju takav trend. 

Raste ruski izvoz?

Prošle je sedmice najveća evropska tvornica fosfatnih gnojiva Lifosa AB u Litvi, u vlasništu EruoChema, nastavila s radom nakon što su bili zaustavili  proizvodnju u septembru, a zbog visokih cijena energije. 

Također, navodno raste ruski izvoz gnojiva, a što je dio Inicijative za izvoz žitarica iz Crnog mora. No, još uvijek je 260.000 tona ruskog gnojiva nasukano u lukama zbog sankcija, a ono će biti donirano afričkim državama. Osim toga, očekuje se i dogovor o izvozu amonijaka putem sistema cjevovoda koji prolazi kroz Ukrajinu do crnomorskih luka.

Ruski amonijak će na globalno tržište stizati preko Ukrajine?

Mnogi diplomati ovaj sporazum, uz posredovanje Ujedinjenih naroda, smatraju čak važnijim od onoga o izvozu žitarica. 

Ovih je dana ruski premijer Mihail Mišustin potpisao rezoluciju o proširenju postojeće kvote za izvoz azotnih gnojiva za 750 hiljada tona. Kao rezultat toga, količina sada premašuje 9 miliona tona. Kvota će vrijediti do kraja decembra ove godine.

Slabo se kupuje

Na sam pad cijena utječe i slaba potražnja od strane poljoprivrednika koji čekaju da se one još više spuste. 

U Francuskoj se urea prodaje za 630 eura po toni, dok je u Njemačkoj još uvijek skuplja, 780 EUR/t. KAN se u toj zemlji prodavao za 620 eura po toni, a početkom oktobra za 760 eura. Ondje je DAP pao s 910 na 800 eura.

"Poljoprivrednici su bili suočeni s naglim rastom cijena goriva, sredstava za zaštitu bilja i mineralnih gnojiva, zbog čega su smanjili nabavu potonjih. U takvim uvjetima trgovci su bili prisiljeni krenuti u 'rezanje' cijena", komentirali su iz informativno-analitičke službe Fertilizer Daily

"Međutim, kratkoročno, cijene mineralnih gnojiva mogu promijeniti trend, budući da EU poljoprivrednici mogu povećati kupnju", zaključuju.

Čak i ako one na kraju ove godine budu niže od prethodno očekivanih, i dalje će ostati historijski visoke, objavila je američka rejting agencija Fitch u opsežnoj analizi tržišta. 


Tagovi

Cijena gnoijva Tržište gnojiva Rusko gnojivo Pada cijena Potržanja Urea NPK


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Broj primarnih korjenčića je specifičan za vrstu strnih žita i zbog toga se može koristiti za determinaciju vrste. Pšenica različitog roka sjetve se razlikuje i na osnovu ovoga pokazatelja. Prema tome, ozima pšenica klija sa tri, a jara sa... Više [+]