Pretraga tekstova
Cijena mesa u EU bi se povećala 0,47 eura za 100 g govedine, 0,36 eura za 100 g svinjetine i 0,17 eura za 100 g piletine.
Koalicija organizacija koje se bave zdravljem, okolišem i zaštitom životinja (TAPP) pozvala je Europski parlament na povećanje cijena mesa kako bi amortizovali visoke emisije stakleničkih plinova koje stvara stočarska industrija.
Kako piše euractiv, plan je povećati cijenu mesa u Europskoj uniji kako bi se smanjio štetni uticaj na okoliš koju proizvodi uzgoj životinja za meso, uključujući emisije CO2 i gubitak biološke raznolikosti. Ujedno bi se mogla smanjiti i konzumacija mesa među Europljanima, koji ga u svijetu jedu gotovo najviše. U parlamentu kažu da će svi prihodi od povećanja cijene biti ponovno uloženi u očuvanje okoliša, a mogao bi se smanjiti porez na povrće i voće.
Zeleni su podržali predloženi novi model cijene mesa te smatraju kako treba biti uvršten u novu prehrambenu politiku EU te strategiju "Od farme do vilice".
Prihodi, koji se procjenjuju na 32 milijarde eura godišnje, u 2030. godini bili bi ulagani u održivu poljoprivredu. Porez na meso vjerojatno će biti uključen u predstojeći Europski zeleni dogovor (EU Green Deal).
Naime, cijena mesa u EU bi se povećala 0,47 eura za 100 g govedine, 0,36 eura za 100 g svinjetine i 0,17 eura za 100 g piletine. O uvođenju poreza zbog pitanja dobrobiti životinja i okoliša već se raspravlja u Njemačkoj i Nizozemskoj, a opće pitanje o povećanju cijena mesa je postavljeno i u ostalim zemljama EU.
"Svojom strategijom "Od farme do vilice" nova komisija stavlja fokus na cjelokupnu proizvodnju hrane, a jedna od ključnih točaka u području zaštite okoliša je izmjena cijena mesa", rekao je predstavnik zelenih, Bas Eickhout. On smatra da trgovci na malo dominiraju raspodjelom dobiti u sistemu proizvodnje dok stočari i potrošači plaćaju cijenu za to.
Međutim, pristalice povećanja cijene inzistiraju da se ono ne bi smjelo nazvati porezom već šemom pravednog određivanja cijena. "Kada se bavimo mesom u smislu brige o okolišu, troškove sada snosi društvo, a ne ljudi koji ga kupuju", rekao je Robert Vergeer, istraživač iz institucije koja je izradila prijedlog.
Drugi cilj povećanja cijene je smanjiti potrošnju mesa, a povećati potrošnju hrane biljnog porijekla. Ako se sprovede, porez bi smanjio potrošnju piletine, svinjetine i govedine 30 - 67% do 2030. godine.
"Moramo opet stvoriti sliku životinja na pašnjacima koje imaju dobre uslove za život", rekla je predsjednica udruženja Suosjećanje za svjetsku poljoprivredu (Compassion in World Farming), Olga Kikou.
Ovaj prijedlog je dobio kritike od strane poljoprivrednika, a Daniel Azevedo iz udruženja poljoprivrednika COPA - COGECA je rekao: "Ovakav plan će dovesti do napuštanja ruralnih područja, a kako bi se održali i povećali standardi, poljoprivrednik treba prvo zaraditi kako bi mogao ulagati".
Tagovi
Europska unija Cijene mesa Povećanje cijena Meso Dobrobit životinja Održiva poljoprivreda
Autorica
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Međunarodno takmičenje u lovu ribe na plovak..."Kup Kečiga 2025." Brčko
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :) Da, taj.... mislim da ima zanimljivu priču :)
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe.. Ovo je pulover, ako me oči dobro služe, sve je u modi hehe..
Selma Mujić
prije 2 tjedna
Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ... Ribolovac u roze prsluku već je priča za sebe ...