Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Narodna meteorologija
  • 27.01.2022. 13:00

Bliži se kraj zehmerije, Sladić otkrio kada će udariti prvo džemre

Džemre je turska riječ koja označava zračni talas koji vodi ka postepenom popuštanju mraza i studeni. Prvo džemre udara u zrak, drugo u vodu, a teće u zemlju

Foto: Depositphotos/YesPhotographers
  • 1.489
  • 247
  • 0

Prema narodnom kalendaru, po kojem su vijekovima unazad ljudi na našim prostorima planirali svoje aktivnosti i radove na njivama, period zehmerije traje do kraja januara. Potom počinje hamsin, drugi period zime, koji traje 50 dana, odnosno od 31. januara do 21. marta.

U tom periodu "pucaju" i tri džemra koja najavljuju proljeće. Džemre je turska riječ koja označava zračni talas koji vodi ka postepenom popuštanju mraza i studeni. Prvo udara u zrak, drugo u vodu, a teće u zemlju. Ove pojave javljaju da je proljeće pred nama te da je vrijeme pripreme za sjetvu. 

Kraj zehmerije

Bh. meteorolog Nedim Sladić otkrio je kada se očekuje prvo ovogodišnje džemre.

"Koga interesuje narodna meteorologija - zehmerija završava krajem ove sedmice, hamsin počinje početkom nove, a prvo džemre (u zrak) je tu za tri i po sedmice", najavio je Sladić.

Dva "udara" su u zadnjoj dekadi februara, a teći početkom marta. Prvi udari u zrak, 19. februara, kada osjetno otopli. Narod tada narezuje žile i počinje s rezidbom i kalamljenjem voća i grožđa.

Svaki potraje sedam dana. Već 26. februara, pukne džemre u vodu i ona više, nakon tog datuma, ne smrzava. Posljednje, treće je 5. marta, kada se po narodnom kazivanju, zemlja otopli i postane pogodna za prvu sjetvu.

Kad i zadnje džemre "udari" u zemlju, može se početi sa sjetvom

Prema narodnom kalendaru nakon ovog perioda, slijede Babine huke. To je vrijeme kada se u jednom danu više puta smijene kiša, snijeg i sunce uz udare vjetra. Ovaj period traje od 10. do 17. marta. Prema vjerovanju ovdašnjeg svijeta u "martu mora triput posoliti", odnosno pasti snijeg. Ukoliko ga ne bude, past će u aprilu. 

Odmor od poljoprivrede

U četvrtom mjesecu je Goveđa zima koja traje od 20. do 25. aprila. U narodu se kaže da su to posljednji dani odlazeće zime. Potom stiže Rozi-Hidr ili Jurjev, koji 6. maja označava početak ljeta po ovom vjerovanju. 

Aliđun ili Ilindan je 2. avgusta i to je sušni dio ljeta, te se od predkršćanskih vremena obavlja kišna molitva. Obilježavaju ga pripadnici islamske i pravoslavne religije. Katolici ovaj dan, češće nazvan Perundan, obilježavaju prema Gregorijanskom kalendaru 20. jula. Po starim vjerovanjima, a koja se djelimično i danas poštuju, na ovaj dan ne treba ništa raditi, tada se odmara i od poljoprivredih poslova. 


Tagovi

Vrijeme Džemre Nedim Sladić Narodni kalendar


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.