Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje zemljišta
  • 20.05.2023. 12:00

BiH još nema sistema za praćenje zemljišta, ali je poznat kvalitet

U cijeloj BiH nema ni jedan kvadratni metar černozema

Foto: Bojan Kecman
  • 126
  • 50
  • 0

Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u Bosni i Hercegovini iznosi 2.158.271 hektara, od čega je u Republici Srpskoj 981.000 hektara. Iako se neki projekti realizuju još nema funkcionalnog sistema praćenja zemljišta.

Dvije osnovne obaveze oba entiteta i Brčko distrikta u pogledu zemljišnih resursa proističu iz ratifikacije Konvencije Ujedinjenih naroda za suzbijanje dezertifikacije (UNCCD) budući da svaka država članica treba da podnese godišnji ili dvogodišnji izvještaj o stanju njene primjene u BiH, kao i da izradi Akcioni plan održivog upravljanja zemljištem u borbi protiv degradacije, kaže Milan Šipka, sa Instituta za agroekologiju i zemljište na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci.

Sporazum i obaveze pro forme

"Na nivou BiH realizuje se projekat o zemljišnom pokrivaču 'Corine', kojim se redovno ažuriraju podaci o zemljištu. Završeno je kreiranje baze podataka o kvalitetu zemljišta i praćenja zagađenja po sistemu 'Lucas' koji je finansirao IPA. Ako bude više sredstava prikupljaće se podaci sa 10.000, a ne 1.000 tačaka", ističe Šipka.

Nema statističke dosljednosti u pruženim podacima, kaže Šipka

Prema njegovim riječima BiH je sa svojim entitetima prije više od 15 godina potpisala sa Evropskom unjiom memorandum o razumijevanju i uzajamnoj saradnji i podršci u razvoju nacionalnih sistema zaštite životne sredine. Prema tom dokumentu postoji obaveza da se sve aktivnosti u vezi s ovim provode u skladu sa Direktivom broj 1210/90, 933/1999 i 1641/03 kao i preporukama EEA i EIONET.

"U zavisnosti od izvora podataka neki izvještaji su napravljeni, ali nema statističke dosljednosti u pruženim podacima. Isto tako, tematska strategija zaštite zemljišta EU i teme kojima se ona bavi nisu obuhvaćene zakonodavstvom o zemljištu u BiH. Samo dva stuba te strategije koji se odnose na podizanje svijesti i istraživanje, sporadično se uključuju u poneki strateški pristup", tvrdi Šipka.

Više od četvrtine napušteno

Inače, u BiH prisutni su brojni uzroci degradacije zemljišta kao što su površinske eksploatacije raznih sirovina na obradivim površinama, deponije, akumulacije voda, izgradnja infrastrukture, odnosno, puteva i željeznica, pojava vodene erozije i klizišta, prisustvo nagaznih mina i suša.

Oko 15 posto zemljišta u RS je visokog kvaliteta

"Što se tiče Republike Srpske 893.000 hektara je obradivo. Zemljišta su kisela, to jest, trećina je kiselo, sadržaj nutrijenata je nizak. U cijeloj BiH nema ni jedan kvadratni metar černozema. Procentalno gledajući visok kvalitet zemljišta je 15%, umjeren kvalitet 22%, dok se ostatak svrstava u nizak 32% i veoma nizak 30%", precizira naš sagvornik dodavši da je u RS čak 27 posto zemljišta napušteno, odnosno ne obrađuje se.

U ovom bh. entitetu se provode određene mjere za povećanje produktivnosti poljoprivrednog zemljišta do 2030. godine, kroz mjere borbe protiv suše, poplava i mjere privođenja napuštenog zemljišta namjeni. Protiv suše provode se mjere navodnjavanja na području Lijevče polja, Semberije i Hercegovine na više hiljada hektara dok bi do 2030. godine, 8.500 hektara najkvalitetnijeg poljoprivrednog zemljišta trebalo da bude zaštićeno od poplava.


Tagovi

Milan Šipka Degradacija zemljišta Obradivo zemljište Černozem EEA EIONET Corine Lucas


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]