Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agritechnica nagrade
  • 14.02.2022. 15:00

Agritechnica 2022: Deset nominiranih vizionarskih rješenja u poljoprivredi

Cilj nagrade "DLG-Agrifuture Concept Winner" je predstaviti pionirske ideje koje vode put budućoj globalnoj proizvodnji usjeva, a fokusira se na tehničke mogućnosti u narednih pet do deset godina

Foto: Depositphotos/stocktributor (ilustracija)
  • 65
  • 21
  • 0

U sklopu vodeće svjetske izložbe poljoprivrednih strojeva Agritechnica 2022 Njemačko poljoprivredno društvo (DLG) će 15. februara 2022. godine po prvi put dodijeliti nagradu "DLG-Agrifuture Concept Winner" za pionirska dostignuća i vizije za budućnost u poljoprivrednoj tehnologiji.

Cilj ove nagrade je predstaviti ne samo proizvode koji su danas dostupni na tržištu, već i pionirske ideje koje vode put budućoj globalnoj proizvodnji usjeva, naglašavaju organizatori.

Nova nagrada se fokusira na tehničke mogućnosti u narednih pet do deset godina i istražuje realne šanse za njihovu implementaciju. Stoga je DLG objavio uži izbor od deset nominovanih inovacija, a pet koncepata će u drugom krugu odabrati nezavisni žiri kojega čine međunarodni stručnjaci imenovani od strane ove organizacije.

Važna je praktična primjena

Kako ističu, ne dovode sve ideje i koncepti do gotovog proizvoda. U nekim slučajevima tehnički ili pravni čimbenici otežavaju njihov ulazak na tržište. No, mnogi od njih su inspirativni te mogu potaknuti druge poljoprivrednike i inženjere da razmišljaju na nove načine. 

Kriteriji odabira za nagradu uključuju faktore kao što su inovativni karakter, ali i praktična primjena na više poljoprivrednih regija te realna usklađenost s ciljevima održivog razvoja koje je postavio UN. Osim toga, bitni su i kriteriji zaštite klime i tla, očuvanje vodnih resursa, bioraznolikosti i drugo.

Automatizovani sistem branja voća

Mašine za berbu voća koju predstavlja Tevel Aerobotics Technologies, i u koje je uložila Kubota, koriste inovativnu kombinaciju povezanih dronova i odgovarajućih rješenja za logistiku. Dronovi su podešeni tako da se neutrališe djelovanje vjetra što im omogućuje siguran i efikasan rad u većini vremenskih prilika. Oni detektuju i ocjenjuju pojedinačne plodove u realnom vremenu, omogućavajući prethodno sortiranje i selektivnu berbu.

Dronovi obavljaju berbu

Predviđeni su različiti nivoi automatizacije, od jednostavnog "navigacionog sistema" za vozača traktora koji transportuje kante do potpuno autonomnog transporta koji postavlja prazne kante i prikuplja pune. Koncept se može integrisati u postojeće operacije berbe i radne procese.

Bosch Off-Highway Vision sistem

U Bosch Off-Highway Vision sistemu podaci koje sakupljaju različite kamere, radari i ultrazvučni senzori na terenu agregiraju se na centralnom displeju i prikazuju u video stream sistemu. Inteligentna kombinacija omogućava proizvođačima mašina da naprave bržu izradu prototipa.

Komunikacija među radnim strojevima

Pred komunikaciju između radnih strojeva postavljaju se brojni izazovi. Zajednička mapa pokrivenosti koju je osmislilo AEF - Agricultural Industry Electronics Foundation e.V., predstavlja proširenje funkcionalnosti "kontrole sekcija" unutar ISOBUS standarda kako bi se uključilo rješenje za više strojeva u mješovitim voznim parkovima za zajednički rad na terenu.

Povezivanje mašina

To će omogućiti da nekoliko mašina može raditi zajedno na jednom polju pomoću razmjene linija za navođenje i granica polja.

Koncept transparentnosti

Koncept Connected Protein kojeg predstavlja CNH Industrial Germany GmbH – New Holland, nudi svakoj strani u lancu vrijednosti, od proizvođača do trgovaca i kupaca, potpunu transparentnost tokom cijelog ciklusa rasta usjeva. Agronomski podaci iz uzgoja se prikupljaju centralno, a poslije berbe se može napraviti kompletan izvještaj.

Kontrolisani uzgoj u redovima

Koncept "kontrolisanog uzgoja u redovima" je nova ratarska metoda uzgoja s ujednačenim širinama redova koja nudi optimizaciju prinosa uz manju upotrebu đubriva i pesticida. Mogućnost uvođenja prateće sadnje između redova glavnog usjeva povećava vrijednost poljoprivrednog ekosistema, npr. smanjenjem isparavanja vode i erozije. Osmislili su ga Amazonenwerke H. Dreyer SE & Co. KG u suradnji s AGRAVIS Raiffeisen AG i Schmotzer Hacktechnik GmbH. 

H2- Agrar projekat

Projekt kojeg predstavlja AGCO Fendt GmbH ima za cilj da identifikuje potencijal i perspektive upotrebe vodonika u poljoprivredi što pruža alternativni koncept mobilnosti.

Alternativni koncept mobilnosti

Osim toga, pokazuje kako se poljoprivreda sa odgovarajućom vodoničnom infrastrukturom može integrisati u cjelokupni sistem snabdijevanja vodonikom i "sektorskog spajanja".

Koncept hibridnog pogona

Steyrov koncept hibridnog pogona baziran je na hibridnom električnom prenosu i dizajniran je za moderne traktore visokih performansi.

Dizajniran za moderne traktore

Ima za cilj povećanje snage i nosivosti traktora. Nudi nove hibridne funkcije koje mogu značajno poboljšati produktivnost mašine i udobnost vozača.

Integrisano upravljanje driftom

Bayer AG Crop Science Division donosi integrisani koncept upravljanja zanošenjem prilikom primjene pesticida, a ima za cilj da se smanje gubici kod tretiranja. Sistem sakuplja informacije koje se prevode u mapu primjene, dok se smjer i vjetar snimaju na terenu u realnom vremenu.

Sistem smanjuje gubitke prilikom tretiranja pesticidima

Po potrebi se automatski aktiviraju mlaznice za raspršivanje koje smanjuju zanošenje i održavaju se tampon zone i kontrola udaljenosti. Sve aktivnosti i informacije o vremenu se bilježe i čuvaju.

Automatizacija poljoprivrednih procesa

AGCO Fendt GmbH donosi i projekt inteligentne automatizacije traktorskih/kultivacionih sistema sa mogućnostima samooptimizacije temeljene na pristupu mašinskog učenja izvedenom iz podataka na terenu. Ovim pristupom se povećava učinkovitost, što znači da su potrošnja goriva i emisije smanjeni, performanse su povećane i više se površina može obrađivati ​​u kraćem vremenu.

Koncept "Spot Farming"

U središtu koncepta za holistički i održiv sistem proizvodnje usjeva, a kojega su zajednički razvijali njemački Technische Universität (TU) Braunschweig, Johann Heinrich von Thünen Institute i Julius Kühn Institute, je sama biljka i njezino okruženje, a temelji se na promatranju i prikupljanju podataka. Na osnovu toga, pokušavaju se optimizirati četiri tačke: odabrati optimalne usjeve ili sorte za odgovarajuće uslove lokacije, poboljšati prostorne i vremenske prakse upravljanja, povećati efikasnost agrohemikalija i ojačati funkcionalne strukture u poljoprivrednom pejzažu.

Svečana dodjela nagrada održat će se online budući da je, kako znamo, ovogodišnja sajamska manifestacija prolongirana na iduću, 2023. godinu. 


Fotoprilog


Tagovi

Agritechnica Nagrade Agrifuture Concept Winner DLG Vizionarske ideje Pionirski koncepti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.