Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZPP
  • 25.04.2024. 18:00

Evropski parlament dao zeleno svjetlo za ublažavanje pravila ZPP-a

Između ostalog, mala poljoprivredna gazdinstva s površinom do 10 hektara ubuduće će biti izuzeta od kontrola, a time i od sankcija za kršenje propisa o uvjetovanosti.

Foto: Hrvoje Škergat
  • 45
  • 22
  • 0

Evropski parlament većinom je glasova odobrio niz značajnih pojednostavljenja Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) koje je predložila Evropska komisija suočena s nizom protesta poljoprivrednika. 

Posebno se to odnosi na osnovne standarde koji se nazivaju GAEC i označavaju dobre poljoprivredne i ekološke uvjete, a kojih se svi moraju pridržavati da bi dobili podršku. 

Viša sila i izuzeća za male 

Prema onome što su objavili, GAEC 8, poznat kao uvjet o ugaru, zemlje članice zamijenit će uvođenjem ekoloških šema. 

Osim toga, države članice smiju poljoprivrednicima odobriti posebne iznimke za zaštitu od erozije (GAEC 5), minimalnu pokrivenost tla (GEEC 6) i plodored (GAEC 7).

Također, jasnije će se protumačiti pojam više sile odnosno proizvođači pogođeni na primjer sušom ili poplavama, imat će veću sigurnost u pogledu primanja podrške, ako zahtijevano nisu uspjeli ispoštivati. 

Mala poljoprivredna gazdinstva s površinom do 10 hektara ubuduće će biti izuzeta od kontrola, a time i od sankcija za kršenje propisa o uvjetovanosti.

Sve iznimke od standarda GAEC trebaju se utvrditi u nacionalnim strateškim planovima za cijelo razdoblje ZPP-a. 

Glasanje u Evropskom parlamentu održano je jučer, u srijedu, 24. aprila, a izuzeća GAEC pravila podržalo je 425 zastupnika, 130 je bilo protiv, a 33 suzdržana. 

Detaljna analiza ankete na jesen

Evropska komisija predstavila je nedavno i preliminarne rezultate ankete koja bi trebala dati odgovore na pitanja koja su to najveća birokratska opterećenja Zajedničke poljoprivredne politike, a zbog kojih su mjesecima trajali protesti poljoprivrednika širom EU. 

Upitnik je bio dostupan na svim jezicima od 7. marta do 8. aprila, a pristiglo je gotovo 27.000 odgovora čija detaljna analiza slijedi u drugoj polovini godine.


Tagovi

ZPP Evropski parlament GAEC uvjeti Mala gazdinstva Viša sila


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]