Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Med
  • 02.05.2023. 13:30

Za šta je dobar med od uljane repice?

Uljana repica je jako dobra za razvoj društva jer ga jača. Ako ne selim košnice i bagremovog meda ću imati upola manje, kaže pčelar Jovica Savić iz Jagodine.

Foto: Jelena Lukić
  • 236
  • 23
  • 0

Pčelar Jovica Savić iz Bresja kod Jagodine u Srbiji se 27 godina bavi pčelarstvom. Ima oko 170 društava. Jedan je od trojice iz Jagodine koji proizvode med od uljane repice. Svakog aprila od 80 do 100 košnica u Vojvodinu na prostrana žuta polja uljane repice

Ove godine zbog hladnog vremena kasnilo je cvjetanje ove biljke tako da je selidba obavljena u drugoj polovini aprila. Repica je vrlo značajna za pčele jer je dobra medonosna biljka.

Skoro tri decenije u pčelarstvu sa trenutno 170 društava

"Selim košnice u Vojvodinu na parcele sa uljanom repicom jer kod nas ona i suncokret slabo mede dok je u tamo druga priča. Uvijek su pune košnice. Uglavnom se početkom ili do sredine aprila sele, u zavisnosti od godine, ali ova godina je malo kasnila. Zato će i bagrem kasniti. Poslije uljane repice vraćamo se ovdje na bagrem, a poslije ponovo u Vojvodinu na suncokret", objašnjava Savić koji u ponudi ima i livadski med.

Isplati se selidba

Repica je najbolja za razvoj pčelinjih društava. Zahvaljujući njoj dostižu maksimum.

"Nakon ove paše pčelinja društva su puna i jaka. Puna je polena koji pčelama treba da prave pergu koja je jaka zdrava. Njima je to rezervna hrana za zimu. Ako ne selim košnice i bagremovog meda ću imati upola manje."

Paša na uljanoj repici traje do početka maja, odnosno do početka bagremove paše.

U Vojvodini do maja

"Ovdje je problem što se do 20. aprila završava cvjetanje voćki i nema polena do cvjetanja bagrema. Tada matica ne radi punim tempom. Zato moram da selim košnice. Iako se povećavaju troškovi isplati se", ističe jagodinski pčelar.

Med od uljane repice je svjetložute, bjeličaste boje, izrazito je kremast i sadrži veliku količinu cvijetnog polena. Bogat je i mineralima i vitaminima i veoma lako se vari. Odličnog je kvaliteta i ima snažna antibakterijska svojstva, blagotvorno djeluje na disajne organe, čisti jetru i reguliše nivo masnih kiselina u organizmu. Preporučuje se u borbi protiv čireva, kao i tegoba sa prostatom. Ima osobinu da veoma brzo kristališe.

"Kvalitetan je i zdrav. Lijepog je ukusa. Kada je dobra godina bude od 10 do 15 kg meda po društvu", kaže Savić koji ima pčelinjake na tri lokacije. Jedan od njih je stalno stacioniran na planini Juhor blizu Jagodine gde je glavna bagremova paša.

Stao otkup

Naš sagovornik proizvodi i propolis, kao i med sa pergom i matičnim mliječom koji su odlični za imunitet i jačanje organizma. Med prodaje uglavnom na veliko, ali je trenutno, kako kaže, loša situacija na tržištu jer je zbog rata u Ukrajini stao i izvoz. Ranije se naš izvozio u Italiju, Njemačku i Švicarsku.

Neizjvesno tržište

"Sve je stalo, otkup je stao. Maloprodaja ide po cijeni od 1.200 dinara (19,50 KM), ali i dalje imamo velike količine koje otkupljivač još uvijek nije uzeo iako imamo ugovore", kaže jagodinski pčelar koji i pored neizvjesnog tržišta ne odustaje od ovog posla jer voli pčele. One su, kako kaže, savršena bića i cijela planeta zavisi od njih


Tagovi

Med od uljane repice Bagremova paša Selidba košnica Ljekovitost meda Pčelinjak


Autorica

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspješne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nebu pod oblake.