Pretraga tekstova
Naučnici pretpostavljaju da lošiji kvalitet pčelinjih izvora hrane dopirnosi globalnom opadanju broja pčela, kao i neizvjesnosti u pogledu oprašivanja usjeva.
Polen, koji pčele sakupljaju iz biljaka, njihov je jedini izvor proteina. Međutim, povećanjem koncentracije ugljičnog dioksida, sadržaj proteina u polenu se smanjuje. To je još prije dve godine pokazala analiza cvjetova široko rasprostranjene biljke kanadske zlatošipke (Solidago canadensis), koju su obavili stručnjaci Instituta Smitsonian iz Washingtona (SAD). Utvrđeno je da se sadržaj proteina smanjio za trećinu, dok je koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi porasla sa 280 jedinica po milionu, na 398 jedinica po milionu.
"To je kao da ste na prisilnoj dijeti", objasnili su stručnjaci i dodali: "Pčelama, bilo divljim ili uzgajanim, neophodne su odgovarajuće količine polena za ishranu larvi, održanje imunosnog sistema kao i za mnoge druge funkcije".
S obzirom na to da se polen skladišti i za zimsku ishranu pčela, opadanje količine proteina za trećinu može skratiti životni vijek pčela.
Naučnici pretpostavljaju da lošiji kvalitet pčelinjih izvora hrane dopirnosi globalnom opadanju broja pčela, kao i neizvjesnosti u pogledu oprašivanja usjeva. "Zdravlje pčelinje populacije ne tiče se samo cvjetova, pčela i biodiverziteta, već i Ijudskog zdravlja i dobrobiti", zaključuju.
Izvor: Pčelarski žurnal, godina IX, broj 31
Tagovi
Protein Polen Pčele Oprašivanje Ugljični dioksid Kanadska zlatošipka
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
poceo otkup jedne od najcijenjenih gljiva među beračima iste.
tekst- soon :)
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇 Slažem se za ukus, a na tom području ih ima najviše na našem kantonu ! 😇
Danijela Plavšić
prije 2 tjedna
Smčak, šmrljci...kako sam samo slabo oko imala nekad 80-tih tražeći ih u selima po dno Vlašića, dok rodica pronađe pet ja tek jednu, a tek ukus Više [+] mmm...meni su sve gljive ljepše od bilo kog pečenja...prava gljivarka :)