Pretraga tekstova
Naučnici pretpostavljaju da lošiji kvalitet pčelinjih izvora hrane dopirnosi globalnom opadanju broja pčela, kao i neizvjesnosti u pogledu oprašivanja usjeva.
Polen, koji pčele sakupljaju iz biljaka, njihov je jedini izvor proteina. Međutim, povećanjem koncentracije ugljičnog dioksida, sadržaj proteina u polenu se smanjuje. To je još prije dve godine pokazala analiza cvjetova široko rasprostranjene biljke kanadske zlatošipke (Solidago canadensis), koju su obavili stručnjaci Instituta Smitsonian iz Washingtona (SAD). Utvrđeno je da se sadržaj proteina smanjio za trećinu, dok je koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi porasla sa 280 jedinica po milionu, na 398 jedinica po milionu.
"To je kao da ste na prisilnoj dijeti", objasnili su stručnjaci i dodali: "Pčelama, bilo divljim ili uzgajanim, neophodne su odgovarajuće količine polena za ishranu larvi, održanje imunosnog sistema kao i za mnoge druge funkcije".
S obzirom na to da se polen skladišti i za zimsku ishranu pčela, opadanje količine proteina za trećinu može skratiti životni vijek pčela.
Naučnici pretpostavljaju da lošiji kvalitet pčelinjih izvora hrane dopirnosi globalnom opadanju broja pčela, kao i neizvjesnosti u pogledu oprašivanja usjeva. "Zdravlje pčelinje populacije ne tiče se samo cvjetova, pčela i biodiverziteta, već i Ijudskog zdravlja i dobrobiti", zaključuju.
Izvor: Pčelarski žurnal, godina IX, broj 31
Tagovi
Protein Polen Pčele Oprašivanje Ugljični dioksid Kanadska zlatošipka
Autorica
Više [+]
Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži,... Više [+]
#RuralFoto #proizvodnja Na selu, proizvodnja hrane nije samo svakodnevni posao već i način života, duboko isprepleten sa ritmovima prirode. Na plodnim njivama niču žitarice i povrće, a u voćnjacima dozrijevaju sočni plodovi. Jesen se bliži, sunčevi zraci miluju poljoprivredna gazdinstva, darujući svakom plodu raskošnu ljepotu. Selo je nešto posebno, mjesto gdje snovi počinju i gdje se ostvaruju. Miris hrane je poseban, voće slatko i ne tretirano hemikalija. Sve što nastaje na selu ima pečat autentičnosti, hrana je svježija, zdravija i često proizvedena uz poštovanje prema zemlji i tradiciji. Upravo ta jednostavna, ali dragocjena veza čovjeka i prirode čini seosku proizvodnju hrane koja nosi priču. Priču o radu, čovjeku težaku i njegovom trudu i zemlji u kojoj je uloženo toliko ljubavi, ali i znoja i duše. Jer težak strepi nad oranicama, liježe i budi se sa nadom da će iz sjemena nastati novi život. Dok drugi spavaju, on razmišlja o novom danu i snazi koju će uložiti u nepregledne oranice koje život znače.
Leticija Hrenković
prije 2 dana
Krasan opis i jako lijepo kadrirano Krasan opis i jako lijepo kadrirano