Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelica u vrtu
  • 23.11.2024. 10:30

U čemu pčelar Filipo vidi svoju šansu: Pravi i pivo s medom od agruma

Okolinu Altamure i susjedne regije Basilicata zovu evropskom Kalifornijom badema, a upravo je med od cvjetova badema najtraženiji.

Foto: Bojan Kecman
  • 67
  • 19
  • 0

Mladi preduzetnik iz gradića Altamura, u italijanskoj regiji Puglia, Filipo Ragone, šansu za uspjeh vidio je u raznim proizvodima od meda, a među njima je i pivo pomiješano s medom od agruma.

"Pčelica u vrtu" naziv je njegove firme koja je počela s radom 2016. godine. Prvo je počeo s otkupom meda, a tri godine kasnije s prvim sopstvenim proizvodima izlazi na tržište. Njegova mala oaza pozitivan je primjer kako se mladi ljudi u Italiji bave poljoprivredom.

Najpopularniji med od cvjetova badema

Altamura je blizu Barija,  ali i vrlo blizu granice s regijom Basilicata, tako da je većina meda koje dobija iz te regije. Naš domaćin posjeduje 150 košnica koje seli nekoliko puta godišnje.

Za sada ima 15 proizvoda

"Za sada imam 15 proizvoda, među kojima su polenov prah, matična mliječ, pivo, radimo na izradi medovače, a od medova pravim med od kestena, korijandera, agruma, komorača, čak i cvijeta badema koji je izuzetno tražen i on mi je glavni proizvod", kaže Filipo.

Okolinu Altamure i susjedne regije Basilicata zovu evropskom Kalifornijom badema jer se tu mogu naći stara, autohtona, stabla badema.

Uspješno se bori s nametnicima pčela

Ragone sve radi sam, proizvodnju, pakovanje i prodaju, osim kada seli košnice, jer nema mnogo vremena da pčele prikupe polen sa monoflornih cvjetova.

"Biram livade na nezagađenim područjima i nisam pohlepan da proizvedem što više meda. Godišnje imam tonu i po do dvije tone meda. Pčele ne hranim tokom zime već im pružam šansu da same sebi stvore zalihe za zimski period", ističe Filipo.

Ova godina, navodi Filipo, bila je sušna pa je košnice izmještao na manje sušna područja i sreća je što u ove dvije regije ima raznolikih mikroklimata. Svake godine suočava se i s patogenima, a najviše pažnje obraća na varou pčela. Srećom, borba je uspješna. Koristi i fondove, kako opštinske tako i evropske. Prema njegovim riječima, ovaj posao ga ispunjava i nastaviće da ga lagano razvija u narednom periodu.


Fotoprilog


Tagovi

Filipo Ragone Proizvodnja meda Med od agruma Monoflorni cvjetovi Med od cvjetova badema Varoa pčela Altamura Puglia


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zatvoreni pretok vina se obavlja ukoliko je grožđe bilo bolesno ili oštećeno ili ima nedovoljnu količinu šećera i kiselina, u svim drugim primjerima preporučuje se otvoreni pretok 🍷
Foto: PSSRS