Pretraga tekstova
Strandžanski med karakteristične je tamno braon boje i proizvodi se u hrastovim šumama masiva Strandža, na jugoistoku Bugarske.
Evropska komisija odobrila je bugarsku prijavu za registraciju Strandžanskog meda, u registru zaštićenih oznaka porijekla.
Trenutno Bugarska ima sedam registracija na nivou EU - pet garantovanih tradicionalnih specijaliteta i dvije zaštićene geografske oznake.
Strandžanski med pridružit će se tako listi od preko 1.445 zaštićenih imena.
Ovaj med karakteristične je tamno smeđe boje, proizvodi se u hrastovim šumama masiva Strandža, na jugoistoku Bugarske. Masiv Strandža dio je pan - evropske mreže zaštićenih područja, Natura 2000 i ima relativno visoku vlažnost vazduha i umjerene temperature zbog blizine velikih vodenih površina.
Takvi uslovi dovode do jedinstvene kombinacije biljaka koje se odražavaju u ovom bugarskom medu.
Med se tu sakuplja tokom juna, jula i augusta, što ima uticaja na intenzitet boje kao i na blagu kiselost, kao i gorčinu okusa.
Pčelarstvo je oduvijek bilo dio aktivnosti regiona Strandže. Tamo je to sastavni dio života, o čemu svjedoče pčele i tragovi u panjevima koji datiraju od kraja 19. stoljeća pa do danas.
Ministar za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije Phil Hogan i komesar za digitalnu ekonomiju i društvo, Mariya Gabriel, predali su u Briselu zvaničnu potvrdu o registraciji bugarskog meda, Manolu Todorovu, predsjedniku Udruženja "Strandžanski manov med" i Elki Bojilovoj, šefici Odjeljenja "Šeme kvaliteta“ u Ministarstvu poljoprivrede.
Prema šemama kvaliteta EU, zaštićena oznaka porijekla štiti naziv proizvoda koji se proizvodi, prerađuje i priprema u određenom geografskom području i njegove karakteristike u suštini posljedica su određenog geografskog okruženja.
Tagovi
Oznaka porijekla Strandžanski med Bugarska Med Strandža Phil Hogan Mariya Gabriel Manolo Todorov Elka Bojilova
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Ako voliš sok od zove stavi ❤️ Recept za sok od zove (sirup) Sastojci: • 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni) • 2 l vode • 2 limuna (oprana, isečena na kolutove) • 1,5 kg šećera • 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g) ⸻ P... Više [+]
Ako voliš sok od zove stavi ❤️
Recept za sok od zove (sirup)
Sastojci:
• 20 cvetova zove (sveži, neoštećeni)
• 2 l vode
• 2 limuna (oprana, isečena na kolutove)
• 1,5 kg šećera
• 1 kesica limuntusa (ili 1 ravna supena kašika – oko 10 g)
⸻
Priprema:
1. Cvetove zove lagano operi pod mlazom vode (ili ih samo istresi da ne ubiješ aromu) i stavi u veću posudu.
2. Dodaj vruću prokuvanu vodu, kolutove limuna i limuntus.
3. Pokrij i ostavi da stoji 24 sata na hladnom mestu (ili frižideru).
4. Sutradan procedi kroz gazu ili gusto sito.
5. Dodaj šećer i mešaj dok se ne rastopi (možeš malo zagrejati ako se sporo rastapa).
6. Sipaj u sterilisane flaše i dobro zatvori.