Posljednjih godina voćari se suočavaju s ozbiljnim izazovima: smanjenjem populacije medonosnih pčela. U tom kontekstu sve veću pažnju privlače solitarne pčele, koje se pokazuju kao iznimni oprašivači
Zbog sve većeg nedostatka oprašivača i nepouzdanih vremenskih uvjeta, evropski voćari sve češće koriste solitarne (zidarske) pčele, koje pružaju iznimno učinkovitu i pouzdanu oprašivačku uslugu, čak i u najizazovnijim klimatskim uvjetima, piše Farmer.
Posljednjih godina evropski voćari suočavaju se s ozbiljnim izazovima: smanjenjem populacija tradicionalnih oprašivača, osobito medonosnih pčela, te sve izraženijim klimatskim ekstremima. U tom kontekstu sve veću pažnju privlače solitarne pčele, samotne i autohtone vrste koje se pokazuju kao iznimni oprašivači - čak i do sto puta učinkovitiji od običnih medonosnih pčela!
Za razliku od medonosnih pčela koje žive u zajednicama, solitarne su samotnjaci. Njihovo prirodno ponašanje omogućuje im da u kratkom vremenu opraše znatno veći broj cvjetova. Zbog svoje gusto dlakave građe, pelud se lakše i učinkovitije prenosi s cvijeta na cvijet, što rezultira boljim prinosima.
Prema istraživanjima, jedna jedina solitarna pčela može zamijeniti i do 120 medonosnih u procesu oprašivanja voća. To u praksi donosi 10 do 50 posto veći urod, posebno kod krušaka i trešanja, gdje se rezultati pokazuju kao iznimno dobri. Slično povećanje prinosa bilježi se i kod jabuka, bresaka, badema te bobičastog voća.
Jedna od najvećih prednosti solitarnih pčela je njihova otpornost na niske temperature. Naime, aktivne su već pri 6 °C, dok medonosne pčele počinju raditi tek iznad 12 °C. Također su znatno otpornije na vjetar i kišu, što je ključna prednost u nestabilnom proljetnom vremenu koje sve češće pogađa evropsku poljoprivredu. Za voćare to znači pouzdaniju i stabilniju oprašivačku sezonu, čak i u lošim vremenskim uvjetima.
Uvođenje solitarnih pčela u proizvodnju je iznenađujuće jednostavno. Tokom zime poljoprivrednici mogu naručiti njihove čahure, koje se u rano proljeće smještaju u posebne "pčelinje hotele" postavljene u voćnjacima. Aktivne su svega nekoliko mjeseci, što se savršeno podudara s razdobljem cvatnje. U jesen se čahure skupljaju i pohranjuju do iduće sezone.
Za veće voćarske sisteme razvijeni su i sistemi najma, u kojima specijalizirani uzgajivači brinu o razmnožavanju, skladištenju i isporuci pčela.
Važno je napomenuti da solitarne pčele ne zamjenjuju, već nadopunjuju medonosne. Dok medonosne uglavnom skupljaju nektar, solitarne su fokusirane isključivo na pelud, što ih čini idealnim partnerima u oprašivanju. Kombinirani sistemi koji uključuju i bumbare već daju izvrsne rezultate u Srbiji i Španiji.
Na primjer, jedno špansko istraživanje pokazalo je da se urod trešanja povećao s 20 na čak 70 posto, kada su se istovremeno koristile sve tri vrste oprašivača.
U eri klimatskih izazova i smanjenja populacije tradicionalnih pčela, solitarne pčele predstavljaju inovativno, ekološki prihvatljivo i učinkovito rješenje za oprašivanje. Njihova otpornost, jednostavnost korištenja i iznimna učinkovitost čine ih nezamjenjivim saveznikom za voćare koji žele osigurati visoke prinose i održivu proizvodnju.
Tagovi
Autor