• Novembar
  • 24.11.2018. 08:00

Pčelinjak - posljednje pripreme za lakše prezimljavanje pčela

Pčela koja je izašla iz jesenjeg legla je po već poznatom fiziološkom stanju spremnija za zimovanje o odnosu na pčele iz ljetnog perioda. Ova pčela ima bolje razvijene podždrijelne žlijezde i obavijajuće masno tkivo te veću zalihu bjelančevina i masti.

Foto: Public Domain Pictures/Jean Beaufort
  • 851
  • 103
  • 0

Novembar je mjesec u kome bi svaki pčelar trebao uraditi posljednje pripreme da bi pčele što lakše prezimile i dočekale prvo proljetno sunce.

U prvim danima ovog mjeseca bili smo svjedoci toplog vremena, samim tim i češćim izlijetanjima pčela u prirodu i još aktivnim radom matice u izlijeganju posljednjeg legla za ovu godinu.

U košnici se nalazi samo matica sa zimskim pčelama, dok su trutovi već izbačeni i pčele se polako skupljaju u klube koje poprima oblik lopte jer tako im obezbjeđuje optimalne uslove za što manju potrošnju hrane i postizanju optimalne temperature u idućih par mjeseci, navodi Savjetodavna Srpske

Pčele iz jesenjeg legla spremnija za zimovanje

Pčela koja je izašla iz jesenjeg legla je po već poznatom fiziološkom stanju spremnija za zimovanje o odnosu na pčele iz ljetnog perioda. Ova pčela ima bolje razvijene podždrijelne žlijezde i obavijajuće masno tkivo te veću zalihu bjelančevina i masti. Takva građa im omogućava i život tokom par mjeseci zime, a u zavisnosti od godine, mnogi pčelari već sad vrše zimsko utopljavanje društava, prekrivanjem sa novinskim hartijama, kartonima, stiroporom i jutenim vrećama.

Kako utopliti pčele pred zimu

Takođe pored utopljavanja manje iskusni pčelari, koji nisu u prethodnom periodu obezbijedili dovoljnu količinu hrane, sad preko satonoša dodaju šećerne pogače od 1,5 – 2,00 kg, dok većina pčelara sa dugogodišnjim iskustvom prvo utopljavanje i prihranu pčela vrši krajem zime i sa pojavom prvog proljetnog legla.

U ovom periodu je potrebno izvršiti i postavljanje zaštitnih češljeva na leto protiv ulaska miševa, obezbijediti dobru ventilaciju u košnici otvaranjem gornjih leta kod tipova košnice u kojima ne postoji otvorena mrežasta podnica, zaštititi košnice od naglih udara vjetra i mogućnosti prevrtanja.

Tretman ukidanja varoe

Jedan od bitnih poslova u novembru mjesecu je i zimski tretman pčela za ukidanje varoe koji pored osnovnih tretmana u proljeće i ljeto (bitni tretmani jer sprječavaju veliku brojnost varoe i dolazi do manjeg oštećenja same pčele, sigurnijeg opstanka društa u jesen i pripreme za zimu) pomaže da se izvrši zadnji udarac varoi koja se u ovom periodu nalazi na pčelama.

Varoa u  zimskom klupku

Najčešći preparati koji se koriste u ovom periodu su Perizin, Apitol, Bienenvohl i oksalna kiselina. Način primjene je nakapavanjem pčela po ulicama u zavisnosti od samog uputstva proizvođača.


Tagovi

Novembar Radovi Pčelinjak Varoa Utopljavanje Košnica


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi