Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesimistične prognoze
  • 17.05.2023. 09:00

Moguće ugibanje pčelinjih zajednica od gladi - prihranite ih

U ovakvim vremenskim uvjetima, pčele ne mogu da skupe dnevne potrebe za hranom da prežive.

Foto: Šefik Ćivić
  • 860
  • 193
  • 0

Dugoročna vremenska prognoza za pčelarstvo nije optimistična. Kišovit i hladan maj, s niskim dnevnim i večernjim temperaturama, nimalo ne prija zajednicama, te iskusni pčelari upozoravaju na mogućnost ugibanja pčelinjih zajednica od gladi. 

Predsjednik Pčelarskog društva "Nektar", Šefik Ćivić, u razgovoru za Agroklub navodi kako su pčele na vrhuncu svog biološkog razvoja te da je i puno mladog legla u košnici koje troši hranu.

"Maj mjesec ne bi trebao da je ovakav i da se pčele moraju dohranjivati, prehranjivati i spašavati. Više ne medi cijeli dan, od jutra do mraka, u ovom izmijenjenom klimatskom režimu biljke mede sat-dva, padne kiša ili puhne sjeverac i žlijezde koje luče nekrat se zatvaraju se i tog dana je medenje završeno", ističe ovaj pčelar.

U hranilice može jednostavno istresti pola kilograma kristal šećera

U ovakvim vremenskim uvjetima, pčele ne mogu da skupe dnevne potrebe za hranom da prežive. Prema riječima našeg sagovornika, slična situacija je i u susjednoj Srbiji gdje je nedavno boravio, bagrem je, kako navodi, već pocrnio, prošao kao i kod nas.

Spasite zajednice

U cilju spašavanja pčelinjih zajednica, napominje, potrebno je vršiti određene intervencije, odnosno prehranjivati, na primjer, šećernom otopinom.

"Mi smo pretprošle godine, koja je isto imala kišovit maj, svakog dana davali litar šećerne otopine – kilogram šećera u litar vode, svakoj zajednici i nijedna nije imala ni gram zaliha takve otopine u košnici. Znači time se ne može praviti nekakav med, to otpada, već se na ovakav način spašava život zajednicama dok ne prebrode ovaj kritičan period, dok se ne pojavi paša, ne ustabili vrijeme i dok biljke ne počnu da nekratišu", pojašnjava Ćivić. 

Ako vam je praktičnije, koristite pogačice

Osim šećerne otopine, ovaj iskusni pčelar navodi da se u hranilice može jednostavno istresti pola kilograma kristal šećera s tim da treba izvaditi pregrada kako bi pčele mogle doći do njega. Također, moguće je i koristiti šećerno tijesto tzv. pogačice.

"To je sve u cilju spašavanja života, da bi se zadržala kritična masa i jakost zajednice za nadolazeće paše jer u ovakvim uslovima matice znaju da prekinu zalijeganje jaja, nema novih pčela, a kasnije ni radne snage", napominje.

Ništa od bagrema, ali stiže lipa

Trenutna prognoza ne obećava mnogo kada je riječ o ovogodišnjim prinosima meda u bagremovoj ispaši, jednoj od najvažnijih medonosnih biljaka. Uz izuzetke nekih mikrolokacija, klima je ovog proljeća skoro ista od Bugarske do Bosne, kaže naš sagvornik, dodavši za ukoliko u narednih dan ili dva, dođe do stvaranja uslova za medenje bagrema, još bi na nekim nadorski višim lokacijama, gdje bagrem kasnije cvjeta, pčelari mogli ostvariti neki rezultat. 

"Ali nije bagrem jedina ispaša, idu lipe, livade, planinska paša, vlage ima u zemlji i zraku, treba nam sunca i opet bi moglo da bude dobro", zaključuje Ćivić uz nadu da će biti dovoljno sunčanih dana. 


Fotoprilog


Tagovi

Pčelari Klima Kišovit maj Šefik Ćivić Bagremova ispaša Prihranjivanje pčela Šećerna otopina Šećer u košnicama


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕