Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ispaša pčela
  • 24.09.2021. 12:00

Ljubičasti mirisni vrijesak: Posljednja ispaša pred zimovanje pčela

Kratkotrajni kišni period i ponovo visoke temperature sa sunčanim intervalima idealni su uvjeti u predplaninskim predjelima gdje je ljubičasti vrijesak uveliko procvjetao i servirao pčelama poslijednju šansu za unos polena i nešto malo nektara.

Foto: Depositphoto/roman023 (ilustracija)
  • 480
  • 61
  • 0

Pčelarska godina završava i počinje u mjesecu augustu. Početkom osmog mjeseca započinje nova sezona i proizvođači nastoje izvršiti sve potrebne radnje kako bi ovi korisni insekti prebrodili najkritičniji period zimovanja i mirovanja tokom hladnog dijela godine. Gotovo sve ispaše su već prošle, ali pčele su i dalje aktivne, naročito za vrijeme sunčanih jesenjih dana kada temperature prelaze i preko 20ºC.

Kratkotrajno kišno razdoblje i ponovo visoke temperature sa sunčanim intervalima, idealni su uvjeti u predplaninskim predjelima gdje je ljubičasti vrijesak uveliko procvjetao i servirao im poslijednju šansu za unos polena i nešto malo nektara.

"Med hrani i od mnogih bolesti brani "

Vrijesak ili vrijes je samonikla biljka koja raste u obliku grma sa poleglom stabljikom i ljubičastim cvjetovima. U narodu je poznata kao izuzetno ljekovita vrsta koja se koristi u raznim pripravcima, začin ili kao osušena za pripremu čaja. Pomaže kod pojave reumatičnih oboljenja i naročito je efikasan u suzbijanju upala mokraćnih puteva i bubrega.

Izuzetno ljekovita biljka - vrijes (Foto: A. Pašalić)

Stoga se za njen med često kaže da "hrani i od mnogih bolesti brani". Livade sa vrijeskom naročito cijene poljoprivrednici zbog dobre ispaše za pčele i dobivanja visokovrijednog ljekovitog meda intenzivnog karakterističnog mirisa. On je obično tamnožute boje, a iz pčelarske prakse dosta teško se vrca i ima nešto slabiji kvalitet. Međutim ispaša ovom biljnom vrstom jako je važna jer pčele na njemu dobro zimuju. Toplo sunčano septembarsko vrijeme pruža idealnu dodatnu priliku i povećanu aktivnost ovih insekata, obzirom da je u predjelima gdje on dominira, jako dobro iscvjetao.

Prilika i za sitne intervencije na pčelinjaku

Pčelarenje je ispravno i plemenito samo uz uzajamno djelovanje pčela, prirode i proizvođača.  Svako u određenom periodu djeluje, a septembar je vrijeme kada se pčele oslanjaju na ljude. To je posljednji mjesec pred zimu gdje se može obezbijediti hrana za prezimljavanje. Osim što ih lijepo vrijeme izmamljuje na let, prilika je to da proizvođač dodatno pregleda košnice i ako je potrebno dopuni količinu hrane za zimovanje. Takozvano "bablje" ili "miholjsko ljeto" koristi se za neke sitnije dodatne intervencije na pčelinjaku.

Šta napraviti ako u svom dvorištu primijetite roj pčela?

Ove sezone u predplaninskim predjelima, mjesta gdje je vrijesak obilno procvjetao, uz toplo vrijeme dobro će doći kao dodatna ispaša pred zimovanje, uz poruku beračima samoniklog ljekovitog bilja da obrate pažnju na način berbe, očuvanja korijena i stabljike, kako bi i naredne godine livade procvjetale ljekovitim biljem od kojeg i ljudi i pčele imaju korist.


Tagovi

Pčelarska sezona Ljubičasti vrijesak Pčele Pčelari Ljekovita biljka Med Samonikla biljka Ispaša pčela Hrana za prezimljavanje


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.