Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sulejman Lapo
  • 13.11.2017. 11:00

Konjički med s tradicijom dugom preko pola stoljeća

Pčelarstvo Sulejman Lapo iz Konjica ima dugu tradiciju u pravljenju meda i proizvoda od meda. Ističu da su opstali sve ove godine jer puno rade i imaju kvalitetne proizvode.

Foto: Sanja Čović
  • 685
  • 66
  • 0

Pčelarstvo Sulejman Lapo iz Konjica je pčelarstvo s tradicijom dugom preko pola stoljeća. Sulejman je ovaj slatki obrt naslijedio od svojih roditelja. Kako kaže, on je u pčelarstvu preko 60 godina, a njegova supruga Šefika 48 godina.

''Prepoznaju ljudi da je domaće, samo treba održati kvalitetu, jer ako jednom nekoga prevarite nećete više. Morate pokazati ljudskog za svakoga i tako ćete opstati'', rekao je nam je Sulejman.

Kaže kako on i supruga imaju dosta posla, jer ne prave samo med, nego i nude široku paletu proizvoda od meda.

''Propolis i polen miješamo s medom, to je dobro za imunitet, ma za sve je dobro. Imamo preparate za prostatu, suhe šljive punjenje orasima u medu, košpice u medu, što je isto dobro za zdravlje. Imao propolis kapi, trave koje se miješaju s polenom i propolisom, orahe u medu. Pravimo razne voskove koji se koriste za pravljenje melema, krema, svijeća. Pravimo i likere s medom. Ne pravimo likere sa šećerom, nego isključivo s medom'', kaže Sulejman.

Može se živjeti od meda

Sulejman, također, pravi razne vrste rakija i sokova poput soka od borovnice ili zove.

Kraljevi njegove ponude su medovi kojih ima više vrsta, poput livadskog meda, meda s borovim iglicama, šumskog meda, kestenova meda, bagremovog meda.

Godine truda i rada obitelji Lapo prepoznati su ne samo od kupaca, nego i od stručnjaka. Tijekom godina za svoje proizvode su osvojili više priznanja i plakata širom BiH.

''Med šaljemo na analizu na fakultete u Mostaru, Tuzlu, Sarajevo. Evo baš smo nedavno u Sarajevu osvojili srebrenu plaketu'', kaže Lapo i dodaje da se od ovog slatkog zanata može živjeti.

''Zarada kao zarada, ima je, ali ovisi od godine do godine. Pretprošle godina da si stavio pčele na kamen, med je došao, a prošle isto. Ove godine mi od 150 košnica ne izvadimo 150 kila na mjestima'', rekao je Sulejman.

Sajam u Mostaru

Supružnike Lapo susreli smo na Trećem međunarodnom pčelarskom sajmu ''Dani hercegovačkog meda'' koji je održan u subotu u HKD Herceg Stjepan Kosača u Mostaru. Sajam je organizirala Udruga pčelara ''Matica'' Mostar u suradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru i Savezom pčelara HNŽ-a.

Ove godine, prvi put na sajmu su zajedno izloženi hercegovački med i oprema za pčelarstvo. Sajam je bio prodajnog, ali i edukativnog karaktera.

Naime, stručnjaci su održali više predavanja na temu meda i pčelarstva. Prof.dr.sc. Goran Mirjanić je govorio na temu ''Značaj kvalitetne ishrane u funkciji produktivnosti pčelinje zajednice'', a prof. dr.sc. Midhat Jasić o patvorenju pčelinjih proizvoda''. Ivan Miličević je održao predavanje ''Trajna osnova za saće'', a Rajko Radivojac je govorio o ''Uzgoju matica''. Nagrađeno je preko 80 uzoraka meda.

Foto: Sanja Čović


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Sajam Dani meda Med Sulejman Lapo Pčelarstvo Konjic Mostar


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.