• Naučno istraživanje
  • 31.07.2020. 07:30

Cvijeće prenosi parazite pčelama, ali i obratno - pokazala nova studija

Naučnici sa Univerziteta Cornell sproveli su istraživanje o tome kako cvijeće utiče na bolesti i parazite kod pčela, a otkrili su tri glavna faktora: obilje cvijeća, broj društvenih pčela i njihova raznolikost.

Foto: JumpStory
  • 77
  • 13
  • 0

Studija, objavljena u časopisu Nature Ecology and Evolution otkrila je da jedna od osam pčela ima najmanje jednog parazita te da svaki jedanaesti cvijet nosi parazite koji uzrokuju njihovu bolest.

Istraživanje je sprovedeno na polju u istočnom New Yorku gdje su istraživači pregledali 2.624 cvjetova 89 vrsta te 2.672 pčela 110 vrsta analiziravši parazite ovih insekata tokom čitave vegetacijske sezone. Pomoću molekularnih podataka identifikovali su pet uobičajenih protozoa i gljivičnih parazita.

"Vrlo malo znamo o prenošenju ovih bolesti", rekao je za news.cornell autor studije Scott McArt, docent entomologije na Fakultetu za poljoprivredu i životne nauke Univerziteta Cornell. "Naša studija pokazuje da pčele bolesti mogu prenijeti na različite vrste cvijeća, a intenzitet oblikuju cvjetna i pčelinja zajednica", dodao je.

Napravite hotel za divlje pčele

Istraživači su otkrili tri glavna faktora u prenošenju bolesti, a riječ je o obilju cvijeća, broju društvenih pčela i njihovoj raznolikosti.

Više cvijeća na poljima smanjuje rizik od bolesti

Kako sezona napreduje, tako se povećava i broj cvijeća na polju. Istovremeno, udio onoga na kojem su zabilježeni paraziti opada i tako se smanjuje rizik da pčela pokupi parazita kada sleti na cvijet. 

"To ima zaista važne karakteristike za očuvanje jer ako želite ograničiti širenje bolesti, samo posadite puno cvijeća", rekao je McArt, dodavši da sadnja ove vrste bilja takođe nudi hranu oprašivačima. "To je dobitak: ako sadimo cvijeće i stvaramo puno krme, možemo razrijediti i bolesti".

Studija je otkrila da su društveni insekti, poput pčela i bumbara izloženiji zarazama nego solitarne pčelinje vrste. Istraživači su otkrili da se kasnije u sezoni povećava broj društvenih dok se općenito smanjuje njihova raznolikost.

I raznolikost vrsta smanjuje širenje bolesti

"I raznolikost manje društvenih pčela daje manju vjerovatnost da su one sveukupno zaražene što je pozitivno za njihovo očuvanje: ako promovišemo njihovu raznolikost, biti će manje bolesti", rekao je McArt te dodao kako velik broj zaraza društvenih može prijeći i na druge vrste ovih oprašivača.

Divlje cvijeće: Rješenje za pčele, sušu, kvalitetu tla i - poljoprivrednike

U budućim studijama planiraju utvrditi je li povećanje obilja cvijeća umanjuje negativne učinke povećanog broja društvenih pčela. Takođe, potrebno je još proučavanja kako bi se shvatilo zašto su one toliko podložne parazitima.


Tagovi

Pčele Istraživanje Univerzitet Cronell Bolesti kod pčela Paraziti Studija


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

NEOPISIVA LAKOĆA LJUBAVI Nikada nisam nešto bila "tip od mačaka", ako se to tako može nazvati. Uvijek sam obožavala pse, ali je stalno u mojoj blizini bilo onih koji su bili protiv da u kuću donesem psa. A nije da ih nisam nagovarala... Mač... Više [+]